Duhovnost

LIJEK RANJENOM ČOVJEKU

4 razloga zbog kojih se gubi duhovno ozdravljenje Lakše je zadobiti ozdravljenje nego ga zadržati

4 razloga zbog kojih se gubi duhovno ozdravljenje

Foto: Pixabay

 

Kako možemo izgubiti ozdravljenje?

Nakon duhovnog ozdravljenja i oslobođenja jako nas zanima do kad će to trajati, odnosno možemo li izgubiti ozdravljenje ili, bolje reći, kako ga trajno zadržati?
Lakše je zadobiti ozdravljenje nego ga zadržati.

1. RAZLOG: Ako smo se prestali kajati, opraštati i odricati od zla i grijeha.
Pokajanje nije samo čin, nego navika ili, bolje reći, stav osobe. Nije samo odricanje od grijeha nego okretanje Isusu Kristu. Takav stav trebamo trajno zadržati, znači, ako smo počinili neke vrlo teške grijehe, dobro se često za to pokajati ili ako smo bili jako povrijeđeni, obnoviti svoje opraštanje. Ako smo se bavili okultnim praksama, obnoviti treba odricanje, pokajanje i predanje Isusu.

Nakon oslobođenja još uvijek u nama postoje slabe točke u našem karakteru

Nakon oslobođenja još uvijek u nama postoje slabe točke u našem karakteru. Slično kao kad je čovjek izliječen od tjelesne bolesti, ali je slab i potreban mu je dugačak oporavak.
Tako je nakon duhovnog iscjeljenja potreban intenzivan kršćanski život.
Pošto je Isus ozdravio čovjeka koji je trideset osam god bolovao na ribnjaku, što je potom učinio? Poslije toga namjeri se Isus na njega u Hramu i reče mu:
„Više ne griješi da ti se što gore ne dogodi” (usp. Iv, 5,14).
Drugim riječima, savjetovao mu je da promijeni život.
Ne dogodi li se obraćenje, brzo možemo izgubiti duhovno ozdravljenje.

2. RAZLOG: Oslabi li naš odnos s Isusom, jer smo prestali moliti i čitati Sveto pismo.
U svakom odnosu, susretu i razgovoru podrazumijevamo kako dok osoba A govori, osoba B sluša. Kad Osoba B govori, osoba A sluša. U osobnoj molitvi ja govorim, a Bog sluša, kad čitam Sveto pismo Bog govori, a ja slušam.

Nemojmo stvoriti prevelike odluke o molitvi i čitanju Sv. pisma, pa onda odustati za tjedan dana. Bolje je za početak odlučiti posvetiti manje vremena molitvi i kratko čitanje Riječi Božje pa to nikad ne propustiti

Kako bismo zadržali nutarnje ozdravljenje, trebamo produbljivati odnos s Isusom.
Nemojmo stvoriti prevelike odluke o molitvi i čitanju Sv. pisma, pa onda odustati za tjedan dana. Bolje je za početak odlučiti posvetiti manje vremena molitvi i kratko čitanje Riječi Božje pa to nikad ne propustiti. Kad vidimo da je to dobro, postupno ćemo povećavati to vrijeme provedeno s Bogom.
Zadržimo li svoj odnos s Isusom, zadržat ćemo i svoje ozdravljenje, ali ako nismo naučili kasnije živjeti po vjeri, izgubit ćemo ozdravljenje.

3. RAZLOG: Ne prekine li se nakon ozdravljenja izvor bolesti, na primjer utjecaj okultnog. Kako bismo to spriječili, nekad je potrebno čak i promijeniti posao, kuću, grad i sl.
To nije uvijek moguće, ali se možemo zaštititi blagoslovom i molitvom.
Isto tako, ne smijemo prestati trajno opraštati i liječiti duhovne rane kad nas netko povrijedi.
Na taj način nastavljamo živjeti s tom situacijom, koju molitvom počinjemo mijenjati.
Tu nam je dobrodošla podrška molitvene zajednice, jer će nas neprijatelj teško nadvladati ako nismo sami. To je cilj kućnih molitvenih grupa, da podijele međusobno probleme, mole jedni za druge i poput kvasca mijenjaju svijet oko sebe.

4. RAZLOG: Kako možemo izgubiti ozdravljenje – prestanemo li zahvaljivati, slaviti Gospodina i svjedočiti. Potrebno je zahvaljivati Bogu što je jači od svakog zla i vjeran u svim svojim obećanjima. Narod kaže kako je zahvalnost najbolja preporuka za ubuduće. Važno je također svjedočiti, jer time slavimo Gospodina za ono što nam je učinio, poput desetog gubavca koji se vratio dati slavu Bogu.

Svjedočenje jača našu vjeru, vjeru onih koji slušaju, daje slavu Bogu, učvršćuje ozdravljenje i netko će se po njemu obratiti

Tu se ne radi samo o osobnom zahvaljivanju, nego je potrebno javno dati slavu Bogu.
U Mk 5,19b čitamo kako je Isus rekao opsjednutom čovjeku kojeg je oslobodio: Idi kući svojima pa im javi što ti je sve učinio Gospodin u svome milosrđu.
Svjedočenje jača našu vjeru, vjeru onih koji slušaju, daje slavu Bogu, učvršćuje ozdravljenje i netko će se po njemu obratiti.

Ulomak je iz knjige „Lijek ranjenom čovjeku našega vremena”, autorice s. Biserke Jagunić. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh