Obitelj

KAKO ODGAJATI DIJETE BEZ OCA

4 praktična savjeta za samohrane majke

Foto: Shutterstock


 

Odgajati dijete bez prisutnosti njihova oca poseban je izazov za žene. Treba hrabrosti i jakosti, ali može se!

Rocio Meca, obiteljska terapeutkinja, vjeruje da žena koja sama odgaja dijete mora puno više raditi na djetetovoj emocionalnoj sigurnosti. Postoje četiri osnovne stvari koje treba uzeti u obzir. Evo nekoliko savjeta za rješavanje svakoga pojedinog od njih.

Povezanost

Dopusti svojoj djeci da osjete pripadnost obitelji, prijateljima – da iskuse zajedništvo. Poželjno je da djeca provode vrijeme s drugim ljudima kojima mogu vjerovati i da znaju da imaju potporu. Objasnite svojoj djeci da svaki pojedinac, pa tako i oni, imaju osobnu povijest i baštinu. To će ih povezati s drugim ljudima i mjestima. Pobrinite se da znaju da su važni.

Jedinstvenost

Naučite svoju djecu da budu svjesna svojih talenata i osobnosti koje ih čine posebnima ili drugačijima te da ih cijene. Kad vide da ih i drugi uvažavaju, to može ojačati njihovo samopouzdanje. Djeca trebaju naučiti izražavati same sebe na svoj način, i trebala bi također znati uvažavati različitosti.

Djelovanje

Djeca trebaju znati da mogu utjecati na svoju okolinu i na ono što im se događa. Pomognite im da vide koje sve izbore imaju i dajte si vremena da ih objasnite.

Uzori

Nađite neku mušku osobu koja im može biti uzor, možda djedovi, učitelji ili stričevi. Nemojte to raditi s namjerom da netko drugi provodi više vremena s vašom djecom, nego s ciljem da se imaju u koga ugledati. Trebali biste i sami imati vrline kojima vaša djeca mogu težiti, poput marljivosti, hrabrosti, ljubaznosti itd… Važno je da vaša djeca vide da su te vrline put prema postizanju dobrog života.

Slijedi još nekoliko stvari koje mogu pomoći vašoj djeci:

  • usmjerite njihovu znatiželju prema otkrivanju i učenju
  • učite ih da postanu svjesni svojih granica: što sve mogu, što ne mogu
  • jasno im pokažite kako da samostalno procijene buduće životne situacije i kako da donose dobre odluke
  • pomozite im da postanu svjesni koje posljedice nosi svako pojedino njihovo ponašanje.

Prevela: Tea Tišljarić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh