Brak i odnosi

TRI KORAKA DO PRAVE LJUBAVI

4 PITANJA Znakovi koji vam govore da trebate posjetiti psihoterapeuta Suprotno uvriježenom mišljenju, psihoterapija nije za slabiće, luđake... Zapravo, ona je za snažne osobe koje su svjesne da ih određene stvari u životu koče u življenju sretnog života. Kako prepoznati trebamo li otići k psihoterapeutu, otkrivamo u nastavku

Foto: Shutterstock

Pitanje: Kako mogu prepoznati je li mi potrebna pomoć psihoterapeuta kako bih se oslobodio (oslobodila) okova prošlosti?

Debra: Prvo da razjasnimo neke stvari jer ljudi često imaju krive predodžbe o ovome.

Psihoterapija nije za „luđake“. Naprotiv, ona je za jake i hrabre muškarce i žene koji shvaćaju da ih njihove navike, rane i ovisnosti sprječavaju da žive život koji žele živjeti

Otići na psihoterapiju ne znači meditirati i izležavati se na kauču kod bradatog psihoterapeuta dok on analizira detalje vaših snova iz djetinjstva. Psihoterapija nije ćaskanje u kojemu vas psihoterapeut stalno ispituje: „Kako se sada osjećate zbog toga?“ Ne rješavate niti zagonetne testove u kojima se od vas traži da izrazite dubine svoje podsvijesti dok buljite u raznovrsne točkice tinte.

Psihoterapija je ozbiljan razgovor sa stručnjakom, po kojem stječete uvid u sama sebe, sagledavate svoje stanje iz…

Psihoterapija je ozbiljan razgovor sa stručnjakom, po kojem stječete uvid u sama sebe, sagledavate svoje stanje iz novog kuta i rastete kao osoba. Psihoterapeut vam pomaže da iskrenost i autentičnost postanu vaš zaštitni znak. To je ujedno prilika da skupite nove ideje i informacije koje mogu uvelike utjecati na način na koji interpretirate svoju prošlost te vam automatski preobraziti sadašnjost. U konačnici, učite se nadati i aktivno sudjelovati u procesu iscjeljenja svoga života.

Psihoterapija nije za „luđake“, kako se nekoć stigmatiziralo one koji su išli k psihoterapeutu.

Naprotiv, ona je za jake i hrabre muškarce i žene koji shvaćaju da ih njihove navike, rane i ovisnosti sprječavaju da žive život koji žele živjeti.

4 pitanja

Bez obzira koliko malen ili velik bio vaš problem, promislite o ovim pitanjima dok razmišljate biste li pošli na psihoterapiju:

  1. Robujem li obrascima ponašanja, navikama i/ili ovisnostima kojih se nikako ne mogu osloboditi koliko god se trudio/trudila?
  2. Mučim li se s osjećajima anksioznosti i/ili depresije češće nego inače?

Ako ste odgovorili potvrdno na jedno ili više pitanja, potražite stručnu pomoć kako biste ozdravili

  1. Ometa li me određena sadašnja ili prošla situacija u normalnom funkcioniranju u društvu (u romantičnoj vezi, u obitelji, s prijateljima) i utječe li na moju učinkovitost na poslu, ili na uspjeh u školi, na fakultetu?
  2. Utječe li moje mentalno ili emocionalno stanje na moj organizam? (Uzrokuje li nesanicu, nedostatak koncentracije, promjenu apetita, razine energije itd.?)

Ako ste odgovorili potvrdno na jedno ili više pitanja, potražite stručnu pomoć kako biste ozdravili. Stvoreni ste da živite život u punini; ne dopustite ranama iz prošlosti ili brigama iz sadašnjosti da vas sprječavaju u tome.

Nekoliko prijedloga kome se možete obratiti, pronađite u knjizi…

 

 

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi“ autorice Debre Fileta, licencirane stručne savjetnice, specijalizirane za brak, hodanje, veze i sve probleme povezane s njima

Više o knjizi možete saznati ovdje a, po sniženoj cijeni, kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh