Svetac dana

4. OŽUJKA

Blažena Placide Viel – francuska redovnica koja je pokazala veliku ljubav prema žrtvama rata Za boravka u Rimu, 1859., dobila je od pape Pija IX. posebne pohvale i povlastice za svoju družbu. U vrijeme upravljanja sestre Placide Viel, broj samostana njezine družbe narastao je sa 37 na 105, a broj redovnica sa 150 na više od 1000…

Blažena Placide Viel – francuska redovnica koja je pokazala veliku ljubav prema žrtvama rata

Osnovni podaci

Rođena 1815. u Quettehouu (Francuska)
Preminula 1877. u Saint-Sauveur-le-Vicomteu (Francuska)
Blaženom ju je 1951. proglasio papa Pio XII.

Blažena Placide Viel, francuska redovnica, pripadnica Družbe sestara kršćanskih škola od milosrđa, rođena je 26. rujna 1815. u gradiću Quettehouu, kao Eulalie Victoire Jacqueline Viel, osmo dijete seljačke obitelji. Od svojih je roditelja naslijedila vedru i narav. U ožujku 1833. stupila je u gradiću Saint-Sauveur-le-Vicomte (departman Manche, Normandija) u novoutemeljenu Družbu sestara kršćanskih škola od milosrđa, koju je osnovala sveta Marie-Madeleine Postel, generalna poglavarica družbe. Tada je uzela i redovničko ime Placide. Položila je, 1835., prve, a 1838. svečane zavjete. Školovala se je u Argentanu (departman Orne), radila u školskoj administraciji i osnivala nove samostane.

Poglavarica družbe uočila je njezine brojne vrline i pomalo ju spremala za svoju nasljednicu. Obavljala je razne službe u redu, između ostalog i odgovornu službu učiteljice novakinja, a 1841. imenovana je pomoćnicom generalne poglavarice. Majka Postel umrla je 16. srpnja 1846., a na njezino mjesto izabrana je sestra Placide.

Od pape Pija IX. dobila je posebne pohvale i povlastice za svoju družbu

Unatoč mnogim problemima, nova poglavarica mudro je vodila družbu i znatno proširila njezinu djelatnost. Otvarala je u Normandiji sirotišta i brojne škole za siromašnu djecu. Za boravka u Rimu, 1859., dobila je od pape Pija IX. posebne pohvale i povlastice za svoju družbu. U vrijeme upravljanja sestre Placide Viel, broj samostana njezine družbe narastao je sa 37 na 105, a broj redovnica sa 150 na više od 1000. Taj veliki procvat narušen je 1870. francusko-pruskim ratom, u kojem je majka Placide sa svojim redovnicama pokazala naročitu požrtvovnost i brigu za žrtve rata, a u svojim je samostanima primala i njegovala brojne ranjenike. Izmorena brojnim putovanjima, majka Placide Viel preminula je na današnji dan, 4. ožujka 1877. godine, u opatiji Saint-Sauveur-le-Vicomte. Blaženom ju je 6. svibnja 1951. proglasio papa Pio XII.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh