Svetac dana

4. LIPNJA

Sveti Kvirin Sisački – biskup i mučenik Znao je da ga čeka mučeništvo, ali je odlučno odbio prinijeti žrtvu poganskim bogovima. Izudarali su ga i bacili u zatvor. Ondje je na kršćanstvo obratio tamničara Marcela…

Sveti Kvirin Sisački – biskup i mučenik

Danas slavimo hrvatskog sveca zaštitnika, Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika, koji je u hrvatskom narodu i Crkvi ostavio dubok trag. Najstariji podatak o njegovom mučeništvu zabilježio je sveti Jeronim, koji se poziva na djelo Euzebija Cezarejskoga iz 309. godine. Biskup u Sisciji, današnjem Sisku, za Dioklecijanova i Galerijeva progonstva, bio je uhvaćen po nalogu namjesnika Maksima. Pokušao je pobjeći, sklonio se iz Siscije, ali je uskoro uhvaćen i odveden u Sabariju, danas mađarski grad Szombathely. Znao je da ga čeka mučeništvo, ali je odlučno odbio prinijeti žrtvu poganskim bogovima. Izudarali su ga i bacili u zatvor. Ondje je na kršćanstvo obratio tamničara Marcela. Nakon tri dana doveli su ga pred namjesnika Prve Panonije – Amancija, koji ga je pokušao nagovoriti da se odrekne kršćanske vjere. Kad je Kvirin to odbio, osudio ga je na smrt. Vezali su mu mlinski kamen o vrat i s mosta ga bacili u rijeku Sibaris (mađ. Gyöngyös). Ostao je još neko vrijeme na površini vode, ohrabrio svoje vjernike, pomolio se i potom potonuo. Dogodilo se je to na današnji dan, 4. lipnja 309. godine. Kršćani su uspjeli pronaći njegovo tijelo i pokopali su ga s počastima.

Zaštitnik Siska i Krka

Početkom V. stoljeća tijelo svetog Kvirina preneseno je u Rim i pokopano u mauzoleju Platonia, uz crkvu svetog Sebastijana na Apijevoj cesti. Tamo su ga častili rimski hodočasnici u VII. stoljeću, o čemu svjedoče razni zapisi. Do provale Turaka na području negdašnje sisačke biskupije bile su mu posvećene četiri župe. Građani Siska pripisali su pobjedu hrvatske vojske nad Turcima, 1593., zagovoru svetog Kvirina. Zagrebački biskup Petar nazvao je 1627. svetog Kvirina „prvim zagrebačkim biskupom” jer se Zagrebačka biskupija smatrala nasljednicom nekadašnje sisačke biskupije. Godine 1993. u Sisku je osnovana nova župa svetog Kvirina i podignuta nova župna crkva. Zazivaju ga protiv zlih duhova i kod opsjednuća, a zaštitnik je Siska, Krka, Krčke i Sisačke biskupije, te brojnih župa, crkava i kapela.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh