Aktualnosti

34 GODINE NAKON DONOŠENJA ODLUKE O ZABRANI VRŠENJA POBAČAJA // ‘Moderniziranje’ Ustava: Irska Vlada najavila provođenje referenduma o pobačaju Rasprave će se, u toj zemlji snažne katoličke tradicije, voditi oko osmog amandmana irskog Ustava, koji jamči 'pravo na život embrija', uzimajući u obzir 'ravnopravno pravo na život majke'…

Popuštajući pritiscima aktivista za ‘pravo žena na izbor’, irska je Vlada najavila da će u proljeće 2018. organizirati referendum o pobačaju, trenutno nezakonitom u zemlji, osim u slučaju kada je majčin život doveden u opasnost.


Rasprava oko osmog amandmana irskog Ustava

Referendum će se održati „u svibnju ili lipnju 2018.”, stoji u priopćenju iz Dublina. Rasprave će se, u toj zemlji snažne katoličke tradicije, voditi oko osmog amandmana irskog Ustava, koji jamči ‘pravo na život embrija’, uzimajući u obzir ‘ravnopravno pravo na život majke’. Premijer Leo Varadkar, na vlasti od lipnja, ocijenio je taj zakon ‘previše restriktivnim’. No, taj liječnik nije sklon ni bezuvjetnoj legalizaciji pobačaja.

‘Modernizacija’ Ustava i brisanje ‘vjerskih referenci’

Do referenduma bi trebalo doći nekoliko tjedana prije mogućeg posjeta pape Franje Irskoj povodom Svjetskog susreta obitelji, predviđenog u kolovozu 2018. u Dublinu, a Vlada želi izbjeći podudaranje s tim događajem. Uz pitanje o pobačaju, Vlada želi „modernizirati ustav i iz njega izbrisati vjerske reference”, uz nekoliko drugih referenduma najavljenih za 2018. i 2019. godinu. Glasovanje o ukidanju zabrane bogohuljenja, uvedene člankom 40.6.1 Ustava, predviđa se u listopadu 2018.

Pobačaj je uvijek bio ilegalan u Irskoj ali njegova je zabrana unesena u Ustav tek 1983., nakon što je dobila 67 posto glasova na referendumu.

Izvor:  Narod.hr; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh