Svetac dana

30. SVIBNJA

Sveta Ivana Orleanska – Bog ju je izabrao da spasi Francusku od neprijatelja 1424. godine imala je viziju u kojoj su joj se ukazali sveti Mihael arkanđeo te svete mučenice Katarina i Margareta. Objavili su joj da će baš ona osloboditi Francusku od engleskih osvajača, koji su u stogodišnjem ratu zauzeli veliki dio njezine domovine…

Sveta Ivana Orleanska – Bogu ju je izabrao da spasi Francusku od neprijatelja

Današnja je sveta zaštitnica Ivana Orleanska ili Ivana Arška, francuska nacionalna junakinja. Rodila se kao Jeanne d’ Arc, 6. siječnja 1412. u francuskom selu Domrémyju. Pobožna djevojčica, pastirica i mističarka. 1424. godine imala je viziju u kojoj su joj se ukazali sveti Mihael arkanđeo te svete mučenice Katarina i Margareta. Objavili su joj da će baš ona osloboditi Francusku od engleskih osvajača, koji su u stogodišnjem ratu zauzeli veliki dio njezine domovine. Godine 1428. zatražila je razgovor s francuskim prijestolonasljednikom, budućim kraljem Karlom VII., kojeg je smjesta prepoznala među mnoštvom, iako ga nikada nije vidjela. Nitko ne zna o čemu su razgovarali, no Ivana je iz dvora izašla kao zapovjednica na čelu odreda francuske vojske. U bijelom oklopu, na konju, s imenom Isusa i Marije na usnama, povela je francusku vojsku u bitku protiv Engleza. Svi su vojnici bili iznenađeni njezinim baratanjem oružjem, ratnom i strateškom vještinom. Nakon duge bitke oslobodila je, 1429. godine, Orléans, porazila Francuze kod Pataya te prijestolonasljednika povela na krunidbu u Reims. Iste godine Ivanu i njezinu obitelj kralj je odlikovao plemićkim naslovom.

Preminula je s Isusovim imenom na usnama

Upala je u neprijateljsku burgundsku zasjedu. Zarobljena je 1430. kod Compiègnea i izručena Englezima za deset tisuća franaka. Crkveni sud, na čelu s biskupom, engleskim pristašom, osudio ju je na smrt zbog krivovjerja te je spaljena kao vještica na današnji dan, 30. svibnja 1431., u Rouenu (Normandija). Preminula je s Isusovim imenom na usnama. Rehabilitirana je pri obnovi procesa 1456. Blaženom ju je 1909. proglasio papa Pio X., a svetom 1920. papa Benedikt XV. Njezin spomendan francuski je nacionalni praznik. Inspirirala je mnoge književnike, slikare i glazbenike. Zaštitnica je Francuske, zarobljenika, zatvorenika, mučenika, vojnika, žrtvi silovanja te mnogih naselja, župa i crkvi diljem Francuske i svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, JastrebarskoBook.hr

Priredio Danijel Katanović

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh