Svetac dana

30. SRPNJA

Sveti Petar Krizolog – svojim je propovijedanjem obratio mnoge „Tko se namjerava šaliti s vragom, ne može se veseliti s Kristom!”

Sveti Petar Krizolog

Biti dvorski biskup rijetko je odlikovanje, a veoma često opasnost da se čovjek izgubi u dvorskom životu, intrigama i politici. To je bila napast i za sveca Petra Krizologa. Odrastao je u gradu Forum Cornelii (današnja Imola kod Bologne), gdje je odgojen pod zaštitom biskupa Kornelija. Prvi je put došao u dodir s velikim svijetom kad je kao mladi đakon pratio svog biskupa u Rim. Zlatorječiti je bio sličan Zlatoustome i kao govornik i kao teolog. No na Papu, te na sve koji su se susretali s Krizologom još je više djelovala njegova velika težnja za kreposnim životom. Nadahnut „odozgo”, Papa je posvetio mladog đakona za biskupa i odredio ga za biskupsku stolicu u Raveni, tada prijestolnici Zapadnog Rimskog Carstva.


Čuvši njegove propovijedi, mnogi su se obratili i krstili

Za mladoga biskupa oduševila se i glasovita carica Galla Placidia, koja je upravljala Carstvom umjesto maloljetnog sina Valentinijana. Rado ga je tražila savjete da uzmogne što bolje i pravednije vladati. I mnogi carski dvorjanici, slušajući Petrove propovijedi, počeše vršiti dobra djela: dijeliti milostinju siromasima, izbjegavati nećudoredne igre i plesove, što bijahu posljednji izdanci poganstva na izdisaju. Obraćali su se i mnogi krivovjerci, a nekršteni su molili za krštenje.

Petar je bio i veliki prijatelj siromaha. Dijelio je potrebitima, na carskom je dvoru molio za siromahe, obilazio siromašne gradske četvrti pomažući svima kako je znao i mogao. Osobita mu je briga bila sjaj Božje službe. Otprilike 20 godina nosio je nekadašnji đakon iz Foruma Cornellija biskupski štap i teret jedne važne biskupije. Iako je još bio u najljepšoj muževnoj dobi, počeo je sve više osjećati da slabi. Njegovo tijelo izmučeno radom i brigama počelo je otkazivati. Stoga se je sveti biskup povukao iz gradske vreve u tišinu svog rodnog grada da se pripremi na smrt u blizini groba svog svetog zaštitnika, svetog mučenika i biskupa Kasijana.

„Tko se namjerava šaliti s vragom, ne može se veseliti s Kristom!”

Umro je 3. prosinca 450. i tako se je ugasilo veliko svjetlo koje je rasvjetljivalo Crkvu u tim teškim i nemirnim vremenima. Grad Ravena zavio se je u tugu za svojim nenadoknadivim biskupom, kome nije bilo ravna do dana današnjega. No, Petar Krizolog živi još i danas i to ne samo u nebu kao Božji svetac već i na zemlji u svojim govorima, od kojih je sačuvano dvije stotine. Jedna od njegovih najglasovitijih izreka glasi: „Tko se namjerava šaliti s vragom, ne može se veseliti s Kristom!” Crkva je svetog Petra Krizologa, zbog njegovih nastojanja u naviještanju vjere i ćudoređa, proglasila svojim naučiteljem (1729. godine).

Iz jednog od njegovih govora zapisano nam je i sljedeće: „Tri su stvari, braćo, tri po kojima vjera stoji, pobožnost se održava, krepost traje. Molitva, post, milosrđe. Što molitva traži, postiže post, dobiva milosrđe. To troje, molitva, milosrđe i post, jedno su i uzajamni izvor života.”

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh