Svetac dana

30. PROSINCA

Blažena Margherita Colonna – redovnica klarisa, mističarka i stigmatičarka Odbila je ženidbenu ponudu vrhovnog suca u Rimu i povukla se 1273. godine u obližnji Castel San Pietro Romano, gdje je u obiteljskom dvorcu osnovala samostan i podigla crkvu. Živjela je pobožno i pokajnički, brinući se za siromahe, bolesnike i nevoljnike...

Blažena Margherita Colonna – redovnica klarisa, mističarka i stigmatičarka

Blažena Margherita Colonna, talijanska redovnica klarisa, rođena je 1255. u Palestrini nedaleko Rima, u čuvenoj rimskoj plemićkoj obitelji Colonna, kao kći Oddonea Colonne i Mabilije Orsini. Njezina majka susrela je svetog Franju Asiškog i oduševila se je za njegove ideje. Margherita je rano ostala bez roditelja pa su brigu o njoj vodila njezina braća, Giovanni i Giacomo.

Bila je mističarka i stigmatičarka, s darom viđenja i ekstaza. Pripisuju joj se mnoga čudesa

Mističarka i stigmatičarka

Odbila je ženidbenu ponudu vrhovnog suca u Rimu i povukla se 1273. godine u obližnji Castel San Pietro Romano, gdje je u obiteljskom dvorcu osnovala samostan i podigla crkvu. Živjela je pobožno i pokajnički, brinući se za siromahe, bolesnike i nevoljnike. Uz pomoć brata Giacoma Colonne, koji je 1278. postao kardinalom, osnovala je samostan klarisa i u rodnoj Palestrini te je postala njegovom nadstojnicom. Nastavila je živjeti u siromaštvu, kao sljedbenica svetog Franje, prema pravilima svete Klare.

Kad joj se približila smrt, zatražila je da ju polože na zemlju kao svetog Franju

Bila je mističarka i stigmatičarka, s darom viđenja i ekstaza. Pripisuju joj se mnoga čudesa. Mnogo je patila, naročito posljednjih sedam godina života, od neizlječive i bolne gnojne rane na boku i groznice. Kad joj se približila smrt, zatražila je da ju polože na zemlju kao svetog Franju.

Preminula je u Palestrini, na današnji dan, 30. prosinca 1284. godine. Blaženom ju je proglasio, 1847. godine, papa Pio IX. Nakon Margheritine smrti, njezina zajednica je 1285. preselila u rimski samostan San Silvestro in Capite, a kasnije u samostan Santa Cecilia u rimskoj četvrti Trastevere. Relikvije blažene Margherite danas se nalaze u Castelu San Pietro Romano, u crkvi Santa Maria della Costa, nedaleko od samostana njezinih klarisa, Santa Maria degli Angeli. Životopis blažene Margherite napisao je njezin brat, rimski senator Giovanni Colonna.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh