Svetac dana

30. KOLOVOZA

Sveta Margaret Ward – podnijela je mučeničku smrt za Krista Njezini progonitelji, bespomoćni pred njezinom neustrašivošću, osudili su ju na smrt »zbog veleizdaje«...

Sveta Margaret Ward

Saznavši jednoga dana da je žrtva progona protiv katolika u Engleskoj postao i svećenik Vilim Watson, kao i za muke kojima je u zatvoru stalno bio izložen, Margareta ga je ondje posjećivala, pružala mu pomoć, tješila ga, bodrila i činila sve što je bilo u njezinoj moći da mu olakša patnje.

Pomoć svećeniku Watsonu

Watson je zbog svoje vjere već bio jedanput zatvoren, no i pušten na slobodu, jer je u času slabosti, a podvrgnut okrutnom mučenju, pristao da će prisustvovati anglikanskom bogoslužju. Zbog toga se kasnije, kao nekoć Petar, gorko kajao i javno osudio svoj postupak: što je zatajio svoju vjeru. Posljedica je toga čina bila da su ga opet lišili slobode te zatvorili u mračni zatvor Bridewell.

Margareta je u samilosti prema tom zatvoreniku zamislila da ga spasi bijegom iz zatvora. To joj je pošlo za rukom, ali je sumnja za taj čin pala na nju sa svim strašnim posljedicama. Zatvorenik se užetom spustio niz prozor, ali je nespretno pao, dok je uže ostalo visjeti na prozoru. Čuvari su odmah posumnjali u Margaretu, koja je zatvorenika posjećivala.

Uvjet za pomilovanje

Dovedena je pred suca, nakon nekoliko teških dana provedenih u zatvoru, Margareta je ne samo hrabro priznala svoj čin nego je i odbila otkriti skrovište bjegunca Watsona. Hrabru ženu ništa nije moglo slomiti. Ona se je za svoja uvjerenja borila kao lavica. Progonitelji su joj obećali pomilovanje, ali uz uvjet da kraljicu Elizabetu zamoli za oproštenje i obeća da će ići na novotarsko kalvinsko bogoslužje.

Ostala je čvrsta u svojim uvjerenjima

Margareta je neustrašivo izjavila da kraljicu nema ni za što moliti oproštenje, jer joj je savjest mirna. A ići na krivovjerno bogoslužje bilo bi posve protivno glasu njezine savjesti. Doista je vrijedna divljenja neobična hrabrost te žene. Ona se sa svojom vjerom i načelima nije šalila. Bila je dosljedna onome u što je vjerovala.

Njezini progonitelji, bespomoćni pred njezinom neustrašivošću, osudili su ju na smrt »zbog veleizdaje«. Tko se s njima ne slaže, toga odmah proglašavaju izdajnikom, neprijateljem naroda, države, poretka, sustava… i šalju ga u smrt, da im ne smeta, da ne bude stalan prijekor njihovu nasilništvu.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh