Svetac dana

29. TRAVNJA

Sv. Katarina Sijenska – mističarka i crkvena naučiteljica Bila je glasovita po brojnim objavama, ekstazama, viđenjima i stigmama. Nije imala formalne izobrazbe, ali je svojom neodoljivom duhovnošću, dobrotvornim radom i apostolskim žarom stekla poštovanje crkvenih dostojanstvenika, vladara i umjetnika…

Sv. Katarina Sijenska – mističarka i crkvena naučiteljica

Rodila se je 25. ožujka 1347. kao Caterina Benincasa, predzadnja od dvadesetpetero djece u prekrasnom toskanskom gradu Sieni. Sa 17 godina ušla je, protiv volje svoje obitelji, u dominikanski samostan trećoretkinja.

Bila je glasovita po brojnim objavama, ekstazama, viđenjima i stigmama. Nije imala formalne izobrazbe, ali je svojom neodoljivom duhovnošću, dobrotvornim radom i apostolskim žarom stekla poštovanje crkvenih dostojanstvenika, vladara i umjetnika. Vodila je trajnu brigu o siromasima i nevoljnicima kad je Italijom harala kuga 1374. godine, dvorila je bolesnike, a deset posljednjih godina života provela je na putovanjima.

U središtu Katarininih djela vječno je načelo ljubavi

Odlučna i hrabra žena, svima je ulijevala pouzdanje, dopisivala se s uglednim ljudima tadašnjeg vremena i znatno utjecala na crkvene i političke događaje svoga vremena (sklapanje mira između Firence i pape Grgura IX., vraćanje pape iz Avignona u Rim, priopćenja neba rimskoj kuriji, itd.). Bolno ju je pogodio početak zapadnog raskola, i zauzela se za papu Urbana VI.

Pisala je duhovna i mistična djela na talijanskom jeziku, te pripada velikim imenima talijanske srednjovjekovne književnosti. Ujedinila je na jedinstven način snažnu osobnost, mistično štivo i etičko-političko djelovanje, meditacije o Kristovoj žrtvi s napisima o radostima kršćanskog života. Ističe se njezino djelo „O božanskom nauku” ili „Dijalog o božanskoj providnosti”, prožeto osebujnim žarom, snažnim metaforama, svježim slikama i jezgrovitim izrazom. Njezina „Pisma” odlikuju se ekstatičnim i energičnim stilom, neobičnom slikovitošću i snažnim jezikom. U središtu Katarininih djela vječno je načelo ljubavi.

Preminula je na današnji dan, 29. travnja 1380. godine, u Rimu. Svetom ju je 1461. proglasio papa Pio II., a crkvenom naučiteljicom 1970. godine papa Pavao VI. Zaštitnica je Europe, Italije, bolničarki, dadilja, bolesnika, grada Siene te mnogih biskupija, naselja, učilišta, župa i crkava diljem svijeta.

 

Ovdje možete pročitati tekst o neraspadnutoj glavi sv. Katarine Sijenske.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh