Svetac dana

29. SVIBNJA

Sveta Uršula Ledóchowska – utemeljiteljica „sivih“ uršulinki Nakon očeve smrti u Krakowu je stupila u uršulinski red i uzela ime Marija Uršula od Isusa. Posvetila se skrbi za mladež, posebno za njihovo obrazovanje i osnovala prvu poljsku rezidenciju za ženske studentice…

Sveta Uršula Ledóchowska - utemeljiteljica „sivih“ uršulinki

Današnja je sveta zaštitnica Uršula Ledóchowska, poljska redovnica, utemeljiteljica reda Sestara uršulinki Isusova srca u agoniji. Rodila se je 17. travnja 1865. u austrijskom gradiću Loosdorfu kao Julia Ledóchowska, kći poljskoga plemića i Austrijanke. Obitelj se je 1883. godine preselila u Poljsku na očevo imanje u Lipnici Dolnoj, gdje je on uskoro, 1885. godine, preminuo od malih boginja. Brigu o majci i petero djece preuzeo je pokojnikov brat, kardinal Mieczysław Halka Ledóchowski. Julia je ubrzo, nakon očeve smrti, u Krakowu stupila u uršulinski red i uzela ime Marija Uršula od Isusa. Posvetila se je skrbi za mladež, posebno za njihovo obrazovanje i osnovala prvu poljsku rezidenciju za ženske studentice. Poljske uršulinke dobile su 1907. godine poziv da u Petrogradu otvore internat za poljske djevojčice, a među tim sestrama bila je i Uršula.

Prevela je i objavila katekizam na finskom jeziku

Početkom I. svjetskog rata protjerana je iz Rusije, a utočište je pronašla u Švedskoj i Danskoj. Ondje je prikupljala pomoć za raseljene Poljake, pokrenula katolički mjesečnik i razvila dobre ekumenske odnose sa skandinavskim protestantima. Prevela je i objavila katekizam na finskom jeziku. Po povratku u Poljsku, 1920., utemeljila je novi uršulinski red, Sestre uršulinke Isusova srca u agoniji (sive uršulinke). Posvetile su se odgoju i obrazovanju djece i mladeži, te služenju siromašnima i potlačenima. Na zahtjev pape Benedikta XV. otišla je u Rim, odakle je upravljala svojim redom. Bila je sjajna govornica te je trajno zastupala i branila prava svoje Poljske na neovisnost i slobodu. Preminula je u Rimu na današnji dan, 29. svibnja 1939. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je 1983. blaženom, a 2003. svetom. Njezina je sestra blažena Maria Teresa Ledóchowska, glasovita poljska misionarka, „majka crne Afrike”. Više od 900 sivih uršulinki i danas uspješno djeluje u mnogim zemljama Europe, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh