Svetac dana

29. SRPNJA

Sveta Marta – zaštitnica domaćica, kuharica i samaca Sveta Marta je zajedno s bratom Lazarom izmolila od Gospodina milost obraćenja svoje sestre Marije Magdalene. Iz nje je Isus, kako navodi Evanđelje, istjerao sedam zloduha...

Sveta Marta

Izmolila je obraćenje svoje sestre Marije Magdalene

Sveta Marta je rodom iz Betanije nedaleko Jeruzalema. Poznata nam je iz Svetog pisma kao sestra Lazarova i Marijina. Martina sestra Marija Magdalena bila je veoma lijepa i uz to dosta bogata. Živjela je najviše sama u svojoj vili i na posjedu u Magdali. Gladna ljubavi često je mijenjala ljubavnike. Postala je osoba na lošem glasu, pa ju sveti Luka spominje bez imena kao „grešnicu u gradu”. Sveta Marta i brat joj Lazar su veoma trpjeli zbog grešnog života njihove sestre Marije. Mnogo su molili za njezino obraćenje. Svoju brigu i bol očitovali su novom kućnom prijatelju Isusu iz Nazareta, očekivanom Mesiji, koji je redovito bio njihov gost kako u Betaniji, tako i u Lazarevoj kući u Maslinskom vrtu prilikom hodočašća u Jeruzalem za blagdane. Sveta Marta je zajedno s bratom Lazarom postigla od Gospodina milost obraćenja svoje sestre Marije Magdalene. Iz nje je Isus, kako navodi Evanđelje, istjerao sedam zloduha.


Zašto Isus nije odmah ozdravio Lazara?

Prilikom jednog Isusova posjeta Betaniji Marta je molila Isusa da izliječi gnojne rane na Lazarevim nogama. „O Učitelju! Učitelju koji možeš sve, izliječi mi moga brata!” moli usrdno Marta. „Da, dobri Učitelju! On trpi da više ne može! Mršavi, stenje. Sigurno će umrijeti ako tako potraje. Imaj samilosti prema njemu, Gospodine!” navaljuje Marija. „Imam svu samilost. Ali za njega nije čas čuda. Neka bude jak, i vi s njime. Poduprite ga da vrši volju Gospodinovu.” „Ah, hoćeš reći da mora umrijeti?” Isus je rekao Lazaru: „Prikaži svoju bol za otkupljenje ljudi.” Nakon nekog vremena Lazarovo meso pada u komadima, a smrad se ne može podnositi.

Sv. Ivan, opisujući potanko Lazarovo uskrsnuće, piše: „Isus je ljubio Martu, njezinu sestru i Lazara” (Iv 11,5). Sestre su poslale po Isusa dok je Lazar još bio bolestan. Bilo je to na posve diskretan način: „Gospodine, bolestan je onaj koga ljubiš” (Iv 11,3). Isus se uputio u Betaniju tek nakon Lazarove smrti. „Marta, čim ču da dolazi Isus, iziđe mu u susret, dok Marija ostade u kući. Marta reče Isusu: ‘Gospodine, da si bio ovdje, ne bi bio umro moj brat. Ali i sada znam da će ti Bog dati sve što god zatražiš od njega.’ ‘Uskrsnut će brat tvoj’, odgovori joj Isus. ‘Znam da će uskrsnuti – odvrati mu Marta – o uskrsnuću, u posljednji dan.’ ‘Ja sam uskrsnuće i život – reče joj Isus. – Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će. Tko god živi i vjeruje u me, sigurno neće nikad umrijeti. Vjeruješ li ovo?’ ‘Da, Gospodine, ja tvrdo vjerujem da si ti Mesija, Sin Božji koji je došao na svijet.’ Kad to reče, ode i zovnu sestru Mariju: ‘Učitelj je ovdje – reče joj tiho – i zove te.’ Čim ona to ču, brzo se diže i ode k njemu. Isus ne bijaše još ušao u selo, već je i dalje bio na onome mjestu gdje ga susrete Marta.”

Zaštitnica je kuharica, domaćica, samaca…

Kako je počeo progon prvih kršćana, Lazara, Martu, Mariju Magdalenu, Kristova učenika Maksimina, pa Kalidona (bivšeg slijepca kojemu je Isus darovao vid) i Marcelu, dvorkinju svete Marte prognali su do Velikog (Sredozemnog) mora. Ukrcali su ih na derutni brod, pa bez mornara i potrebnog pribora za plovidbu (bez jedra i vesala) porinuli u more da se potope. Božjim čudom brod je u kratkom vremenu bio prebačen na jug današnje Francuske u luku Marseille. Sveta Marta je krenula sjeverozapadno, i došla do mjesta Tarasque. Mještani su joj postavili uvjet: ako svlada strašnu neman, oni će prihvatiti Radosnu vijest. Na iznenađenje mještana sveta Marta je svladala neman – đavla. Zbog toga čuda prihvatili su je kao glasnicu Radosne vijesti, a također je žene onog kraja poučavala kućnim poslovima.

Zaštitnica je kuharica, domaćica, samaca, slikara, kipara, te mnogih biskupija, naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Molitva (devetnica) sv. Marti

Postoji običaj da se u velikoj potrebi moli devet utoraka u čast svetoj Marti.

Dobro je da se moli kod upaljene blagoslovljene svijeće. Mnogi su bili uslišani i prije isteka devetnice.

Molitva

O hvale dostojna sveta Marto!
Utječem se tebi i ufam se u tvoju pomoć u svojim kušnjama.
Kao zahvalnost obećavam ti širiti ovu molitvu.
Ponizno te molim, tješi me u mojim brigama i teškoćama.

Po velikoj radosti koja ti je ispunila srce kada si u svome domu u Betaniji pružila utočište Spasitelju svijeta, molim te, posreduj za mene i moju obitelj, da sačuvamo Boga u svojim srcima, te zavrijedimo dobivati lijeka u svojim potrebama, a napose u sadašnjoj nevolji koja me muči. (Svojim riječima kaži svoju nevolju i potrebu svetoj Marti).

Molim te, pomoćnice u svim potrebama, pomozi nam nadići teškoće, kao što si pobijedila đavla.

Oče naš…, Zdravo Marijo… i Slava Ocu…

Sveta Marto, moli za nas! (3X)

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh