Svetac dana

28. STUDENOGA

Sveti Jakov Markijski – život mu je usmjerio susret s vukom Veliki, slavni propovjednik, kojem je omiljena tema propovijedi bilo slavno Ime Isusovo

Sveti Jakov Markijski – poznati propovjednik i čudotvorac koji je više od pola stoljeća Europom širio slavu imena Isusova

Današnji je sveti zaštitnik Jakov Markijski ili Giacomo della Marca, talijanski franjevac i propovjednik. Rodio se 1391. kao Domenico Gangala u talijanskom gradiću Monteprandoneu (Marche). Rano je ostao bez oca. Već u sedmoj godini poslali su ga čuvati ovce. Jednom se je prilikom Domenico susreo s vukom, uplašio se i pobjegao rođaku svećeniku u susjedni grad Offidu, što je usmjerilo njegov život. U Ascoliju je završio osnovnu i srednju školu s odličnim uspjehom, a na sveučilištu u Perugii postao je doktorom građanskog prava. Tijekom boravka u Assisiju osjetio je Isusov poziv i stupio u veliku franjevačku obitelj. Redovničke zavjete položio je 1416. godine, uzevši ime Jakov (Giacomo). Teologiju je studirao u Fiesoleu kod svetog Bernardina Sienskog, a za svećenika je zaređen 1420. godine.

Osnivao je takozvana „brda milosti“ („monti di pietà”), mjesta gdje su siromasi mogli dobiti pomoć i povoljne zajmove

Veliki, slavni propovjednik, više od pola stoljeća krstario je Europom i širio slavu imena Isusova. Bila je to omiljena tema njegovih propovijedi, kao i njegovog velikog učitelja, Bernardina Sienskog. U propovijedima je naročito osuđivao lakomost, škrtost i lihvu. Osnivao je takozvana „brda milosti“ („monti di pietà”), mjesta gdje su siromasi mogli dobiti pomoć i povoljne zajmove.

Čudotvorac, obratio je mnoštvo ljudi (po nekim izvorima oko 250 tisuća), suzbijao krivovjerje, zagovarao križarske ratove i s velikim uspjehom propovijedao u Italiji, Njemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Češkoj, Poljskoj, Ugarskoj i Bosni (bio je bosanski vikar za vladavine Tvrtka II). Kao papinski izaslanik obavljao je odgovorne i teške diplomatske misije. Mršavi fratar u pohabanom habitu, ustrajni pokornik, trapio je tijelo i provodio strogi post.

Sve je neprestano molio za oproštenje

Dok je propovijedao po Lombardiji, 1460. godine bila mu je ponuđena biskupska stolica u Milanu, no on je to odbio. Bio je ponizni redovnik, koji je sve neprestano molio za oproštenje, naročito svoju redovničku subraću. Smatraju ga jednim od stupova temeljaca u povijesti franjevaca opservanata. Preminuo je u Napulju na današnji dan, 28. studenoga 1476. godine. Brat Venancije, njegov dugogodišnji pratitelj, nakon smrti svoga duhovnog učitelja napisao je njegov životopis u kojem opisuje mnoga čudesa što ih je sveti Jakov Markijski učino za života i poslije smrti.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh