Svetac dana

28. PROSINCA

Nevina dječica Židovski kralj Herod Veliki, u strahu da bi ga novorođeni Kralj mogao ugroziti u njegovoj vladavini, dao je ubiti svu djecu do dvije godine života. Nadao se da će među tom dječicom biti ubijen i sam Isus…

Nevina dječica – svoj su život dala za novorođenoga Krista

Danas slavimo spomen Nevine dječice koja su svojom žrtvom tragično obilježila Kristov dolazak na zemlju.

S pravom se zgražamo nad nasiljem vlastodršca Heroda koji je pod svaku cijenu želio sačuvati vlast i zbog svojih sebičnih interesa…

Židovski kralj Herod Veliki, u strahu da bi ga novorođeni Kralj mogao ugroziti u njegovoj vladavini, dao je ubiti svu djecu do dvije godine života. Nadao se je da će među tom dječicom biti ubijen i sam Isus.

U Matejevu evanđelju o ovom događaju piše: „Tada se Herod, vidjevši da su ga magi izigrali, veoma rasrdi te naredi da se poubijaju u Betlehemu i njegovoj okolici sva muška djeca od dvije godine pa naniže, prema vremenu za koje se pomno raspitao u maga. Tada se ispuni riječ proroka Jeremije: ‘Glas u Rami ču se – plač i jauk mnogi: to za djecom Rahela tuži – neutješena što ih nema’“ (Mt 2, 16-18). 

U srednjem vijeku ti su mali sveci gledani kao nasljedovatelji Djeteta Isusa i nazivani su „Comites Christi“ – oni koji slijede Krista

Crkva je prihvatila žrtvu te nedužne djece kao krštenje krvlju mladih, nevinih duša. Nevinu dječicu, koja su dala život za novorođenog Krista, kršćani su odavno štovali kao prvomučenike. Najstariji liturgijski kalendari imali su niz svetačkih blagdana neposredno vezanih s Božićem. Među njima su se nalazila i Nevina dječica. U srednjem vijeku ti su mali sveci gledani kao nasljedovatelji Djeteta Isusa i nazivani su „Comites Christi“ – oni koji slijede Krista. Taj je blagdan i na Istoku i na Zapadu prisutan već od prve polovice 5. stoljeća. Uz muku koju su pretrpjeli ti nevini mučenici, ne smijemo zaboraviti ni bol roditelja, majki i očeva koji su se s njima morali rastati na tako okrutan način.

S pravom se zgražamo nad nasiljem vlastodršca Heroda koji je pod svaku cijenu želio sačuvati vlast i zbog svojih sebičnih interesa okrutno pogazio pravo na život betlehemske dječice. Nažalost, i danas se svakodnevno prolijeva krv nevine i još nerođene dječice.

Sveta Nevina dječica zaštitnici su male djece, dječjih zborova, te mnogih učilišta, župa i crkava širom svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh