Svetac dana

28. OŽUJKA

Blažena Ivana Marija de Maillé – u ranoj je mladosti osjetila snažni nutarnji poticaj za čašćenje Kristove muke Prve vjerske pouke primila je od obiteljskog ispovjednika, franjevca. Već u jedanaestoj godini ukazala joj se Blažena Djevica Marija s djetetom Isusom. Pobožna djevojka, osjetila je snažan unutarnji poticaj za čašćenje Kristove muke...

Blažena Ivana Marija de Maillé – u ranoj je mladosti osjetila snažni nutarnji poticaj za čašćenje Kristove muke

Osnovni podaci

Rođena 1331. u Pikardiji (Francuska)
Preminula 1414. u Toursu (Francuska)
Blaženom ju je 1871. proglasio papa Pio IX.


Blažena Ivana Marija de Maillé, francuska franjevačka trećoredica i mističarka, rođena je 14. travnja 1331. u dvorcu La Roche kod Saint-Quentina (departman Aisne, Pikardija), u plemićkoj obitelji, kao kći d’Hardouina de Mailléa i Jeanne de Montbazon. Prve vjerske pouke primila je od obiteljskog ispovjednika, franjevca. Već u jedanaestoj godini ukazala joj se Blažena Djevica Marija s djetetom Isusom. Pobožna djevojka, osjetila je snažan unutarnji poticaj za čašćenje Kristove muke. Ostala je rano bez roditelja, željela je živjeti za dragog Boga, ali ju je njezin skrbnik 1347. protiv njezine volje udao za mladog plemića Roberta de Silléa. Njezin suprug bio je dobar i plemenit čovjek, što dokazuje i podatak da su se za pošasti crne kuge, koja je harala Europom od 1346. do 1353, oboje posvetili dvorenju bolesnika. U vrijeme rata s Engleskom Robert je bio zarobljen i za otkupninu je morao platiti polovicu svoga imanja. Vratio se kući, ali je 1362. umro.

Mistični darovi

Obitelj de Sillé tada je njegovu udovicu otjerala. Siromašna Jeanne-Marie, bez krova nad glavom, živjela je u gradu Toursu (središnja Francuska), prosjačila za kruh i potpuno se posvetila molitvama i dobrim djelima. Pred nadbiskupom Toursa položila je zavjet vječne čistoće i u jednom svratištu služila bolesnicima. Nakon nekog vremena napustila je grad, povukla se u osamu i prepustila kontemplativnom životu.

Zbog lošega zdravstvenog stanja vratila se je u Tours i 1386. nastanila pored crkve franjevačkog samostana. Bila je obdarena izvanrednim mističnim darovima pa su mnogi rado slušali njezine savjete, čak i na francuskome kraljevskom dvoru. Pripisuju joj se mnoga čudesa i ozdravljenja. Preminula je u Toursu na današnji dan, 28. ožujka 1414., a pokopali su je u habitu franjevačke trećoredice. Narod ju je odmah počeo štovati kao sveticu, a blaženom ju je službeno proglasio 1871. papa Pio IX. Štuju je osobito u franjevačkom redu i u njezinoj domovini Francuskoj, u biskupijama Tours, Bourges, Le Mans, Laval i Poitiers. Zaštitnica je udovica, prognanika i žrtava nasilja.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh