Svetac dana

27. SRPNJA

Sveti Klement Ohridski – misionar, osnivač samostana i autor ćirilice Osposobio je 3500 monaha za pisanje glagoljice, od kojih su mnogi postali gorljivi evangelizatori

Sveti Klement Ohridski

Sveti Klement Ohridski bio je srednjovjekovni teolog, porijeklom najvjerojatnije iz jugozapadne Makedonije. Bio je učenik poznatih osnivača slavenske pismenosti, svetih apostola Ćirila i Metoda. Još za života svetog Ćirila i Metoda njemački knezovi i biskupi su bili protiv slavenskog bogoslužja. Nakon Metodove smrti 885. njihovi su učenici u Velikoj Moravskoj bili izloženi napadima njemačkog svećenstva, te su prognani iz Moravske.

Gorljivi evangelizatori

Sveti Klement je zajedno sa svojim drugovima Gorazdom, Naumom, Savom i Angelarijem otišao preko Save i Dunava te je dospio pod okrilje bugarskog cara Borisa I., kojega je priveo na kršćanstvo. Po carevu nalogu otišao je u Ohrid, i 886. osnovao samostan koji je bio poznat kao Prva slavenska univerza i iz kojeg je izašlo 3 500 monaha osposobljenih za pisanje glagoljice. Neki od monaha su primili svećenički red te postali gorljivi evangelizatori.

Misionar i biskup

Borisov drugi nasljednik Šimun podupire misionarski rad te svetog Klementa 893. imenuje „prvim biskupom bugarskog jezika” stavljajući ga na čelo biskupije Belike. No Klementove misli se često vraćaju na Ohrid, kojeg često posjećuje. Ostarjevši, želi se povući upravo onamo. No to nije bilo moguće jer ga i dalje žele za biskupa u Beliki. Umro je u Ohridu 27. srpnja 916., a sahranjen u crkvi koju je sam podigao u čast svetom Pantelejmonu. Klementov grob u Ohridu postao je mjestom pučkog čašćenja.

Autor ćirilice

Sveti Klement je poznat po tome što je izmislio pismo ćirilicu, na osnovi grčke abecede prilagodivši ju slavenskim glasovima. Sveti Klement je za svog života napisao oko 42 djela vjerskog sadržaja među kojima su najpoznatija „Žitije Sv. Metoda” i „Pohvala slavenskim učiteljima Ćirilu i Metodu”. Uz svetog se Klementa kao evangelizatore časte njegovi suradnici, također učenici svetog Ćirila i Metoda: sveti Nahum, Saba, Gorazd i Angelarije.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh