Aktualnosti

27. – 30. STUDENOGA // Osmi međunarodni katolički filmski festival u Vatikanu: bogatstvo filmova koji promiču moralne vrijednosti i pozitivne primjere Okosnicu filma čini susret u ispovjedaonici mladoga katoličkog svećenika i raskajana starca na samrti, koji nakon 20 godina ispovijeda nešto nevjerojatno...

Osmi međunarodni katolički filmski festival u Vatikanu: bogatstvo filmova koji promiču moralne vrijednosti i pozitivne primjere

Od 27. do 30. studenoga ove godine u Palači kardinala Cesija u Vatikanu održat će se osmi „Mirabile dictu”, međunarodni filmski festival osnovan 2010. godine pod visokim pokroviteljstvom Papinskog vijeća za kulturu.

Sve je počelo s nakanom da se filmskim producentima i redateljima omogući snimanje dokumentarnih, igrano-dokumentarnih i kratkih filmova te televizijskih serija koje promoviraju opće moralne vrijednosti i pozitivne primjere te svi filmovi na festivalu imaju taj zajednički element.

Svrha festivala

„Mirabile Dictu“ je neovisan natjecateljski festival, koji je osnovala i vodi Liana Marabini. Cilj mu je prikazati Crkvu u novom svjetlu: slavnu i tradicionalnu i isto vrijeme. Festival je privilegirano mjesto za susret redatelja i filmskih autora, koji se okupljaju oko zajedničkog interesa promoviranja povijesti i vrednota Crkve.

Voditeljica festivala Liana Marabini ujedno je producentica, autorica i nakladnica. Svoj rad posvećuje povijesti Crkve, s posebnom brigom za religijski jezik i komunikaciju, što se primjećuje u njezinim filmovima i knjigama koje izdaje.

Nagrada „Srebrna riba”

Pobjedniku festivala dodjeljuje se nagrada „Il Pesce d’Argento“ („Srebrna riba“, talijanski), čiji je naziv nadahnut prvim kršćanskim simbolom. Prošlogodišnji pobjednik bio je korejski kratki film Ispovijed.

Kako oprostiti kad to izgleda nemoguće – film o kršćanskom milosrđu

Lanjski festivalski pobjednik, film Ispovijed, režirao je mjanmarski redatelj John La Raw. Kao što sam autor kaže, radi se o vjerskom filmu koji se temelji na istinitom događaju. Bio je namijenjen katolicima u Godini milosrđa, ali budući da mu je tema ljubav i milosrđe, priču mogu razumjeti svi, bez obzira na vjeru. Okosnicu filma čini susret u ispovjedaonici mladoga katoličkog svećenika i raskajana starca na samrti, koji ispovijeda da je davno ubio svećenikova oca. Otada je prošlo dvadeset godina. Starac je bio pregazio čovjeka i pobjegao bez zaustavljanja te njegov identitet nije nikada otkriven, a žrtva je preminula. Svećenik je tada bio dječak i vidio je pred svojim očima kako mu otac stradava. Ta ga je trauma veoma pogodila i prati ga cijeli život. I nesvjesno je u sebi nosio mržnju na ubojicu. Nakon što se je starac ispovjedio, svećenik shvaća da je to ubojica njegova oca. Mora mu oprostiti, ali kao čovjeku, to mu nije nimalo lako. Izgubio je kontrolu nad sobom i ispunio ga je bijes i želja za osvetom. Ljut je i viče na starca što se nije zaustavio i pomogao njegovu ocu. Starac je zaprepašten čuvši da se radi o svećenikovu ocu. Toliko je posramljen da ne može zatražiti oprost od sina. No kad svećenik čuje da starac umire od raka i istinski se kaje zbog onoga što je učinio, nastoji mu oprostiti, misleći na Isusa na križu, te mu daje odrješenje.

Lanjski festivalski pobjednik, film Ispovijed, redatelja Johna La Rawa

Izvor: mirabiledictu-icff.com

Preveo Josip Sinjeri; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh