Svetac dana

26. VELJAČE

Blažena Edigna – siromašna hodočasnica Edigna je provodila dane u molitvi i pokori, podučavala narod pisanju i čitanju, tumačila Sveto pismo, predavala vjeronauk, liječila stoku, pomagala nevoljnicima, bolesnicima i siromasima. Pripisuju joj se mnoga čudesa…

Blažena Edigna – siromašna hodočasnica

Blažena Edigna, isposnica, rođena je oko 1055. u Francuskoj, po nekim izvorima kao kći francuskoga kralja Henrija I. i njegove treće žene Ane Kijevske. Edigna je odbila bogatu ženidbenu ponudu, napustila kraljevski dvor i uputila se u svijet kao siromašna hodočasnica. Tako je 1074. stigla u Bavarsku. Jednom se je vozila u volovskim kolima i zaspala. U snu je čula kukurikanje pijetla i zvuk svojega malog zvona. Probudila se i zamolila kočijaša da zaustavi kola. U blizini je ugledala lipu i spoznala da se mora nastaniti na tom mjestu. Živjela je punih 35 godina u šupljem deblu te lipe kraj jedne crkvice, u Puchu, danas sjeverozapadnom dijelu grada Fürstenfeldbrucka (Gornja Bavarska).

Pripisuju joj se mnoga čudesa

Edigna je provodila dane u molitvi i pokori, podučavala narod pisanju i čitanju, tumačila je Sveto pismo, predavala vjeronauk, liječila stoku, pomagala nevoljnicima, bolesnicima i siromasima. Pripisuju joj se mnoga čudesa. Preminula je na današnji dan, 26. veljače 1109., u Puchu, a pokopana je u mjesnoj crkvi svetog Sebastijana, u kojoj i danas počivaju njezine relikvije. Kad je Edigna umrla, iz njezine lipe poteklo je ljekovito ulje. Neki ljudi pokušavali su ga prodavati, ali ulje je tada gubilo ljekovita svojstva. Njezin životopis napisao je 1624. isusovac Matthäus Rader. Naročito je štuju vjernici u Bavarskoj. Od 1959. u Puchu se svakih 10 godina održavaju Edignine svečane igre s prikazanjem o životu i djelu blaženice, a na groblju u Puchu i danas stoji Edignina lipa.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh