Svetac dana

26. PROSINCA

Sveti Stjepan – prvi je dao život za Isusa Krista Zbog njegova velikog uspjeha u naviještanju Isusova nauka, zamrzile su ga pristaše stare vjere u Jeruzalemu, uhvatili i doveli pred Veliko vijeće s optužbom da je hulio Mojsija i Boga. Tamo je održao glasoviti govor, koji je toliko uzbudio starješine da su ga odveli izvan grada i pogubili kamenovanjem...

Sveti Stjepan – prvi je dao život za Isusa Krista

Danas slavimo, svetog Stjepana, đakona i prvomučenika.

Isticao se je govorničkom vještinom, revnošću i mnogim čudesima koja je Sveti Duh činio preko njega

Njegovo ime dolazi od grčkog “Stephanos”(“Kruna”), stoga danas imendan slave i svi Krunoslavi i Krunoslave. Prema Djelima apostolskim (6. i 7. poglavlje) bio je jedan od prve sedmorice izabranih apostolskih pomoćnika (đakona). Najugledniji, najodlučniji i najsmioniji među njima, bio je ispunjen mladenačkim žarom. Isticao se je govorničkom vještinom, revnošću i mnogim čudesima koja je Sveti Duh činio preko njega. 

Pun Duha Svetoga pogledao je na nebo i vidio Božju slavu i Isusa, gdje stoji s desne strane Bogu….

Prvi kršćanski mučenik

Zbog njegova velikog uspjeha u naviještanju Isusova nauka, zamrzile su ga pristaše stare vjere u Jeruzalemu, uhvatili i doveli pred Veliko vijeće s optužbom da je hulio Mojsija i Boga. Tamo je održao glasoviti govor, koji je toliko uzbudio starješine da su ga odveli izvan grada i pogubili kamenovanjem. Pun Duha Svetoga pogledao je na nebo i vidio Božju slavu i Isusa, gdje stoji s desne strane Bogu. 

Za vrijeme svoga mučeništva Stjepan je molio za svoje progonitelje. Savao, kasniji apostol Pavao, čuvao je haljine svjedoka i odobravao Stjepanovo smaknuće. Stjepan je pogubljen u Jeruzalemu oko 35. godine. Slavi se kao prvi kršćanski mučenik. Prema legendi, nakon četiri stoljeća pronašli su njegov grob i tijelo prenijeli u Rim, te ga pokopali uz ostatke mučenika svetog Lovre u njegovoj bazilici. Zazivaju ga kod glavobolje, a zaštitnik je đakona, zidara, klesara te brojnih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh