Sveta Misa

Primio si dobra svoja, a tako i Lazar zla. Sada se on ovdje tješi, a ti se mučiš

Primio si dobra svoja, a tako i Lazar zla. Sada se on ovdje tješi, a ti se mučiš

Svi znamo da je glavna poruka ovog evanđeoskog ulomka ta da vjera dolazi od riječi Božje. Ako nam dođe netko od mrtvih ili doživimo bilo kakvo Božje čudo koje nam pokazuje da je Bog živ i da je Isus uskrsnuo, a nakon toga ne uzmemo za ozbiljno Božju riječ i vjerujemo joj, naša će se vjera kad-tad pretvoriti u idolopoklonstvo. Naša je Dorja dodala još nekoliko zanimljivih razmišljanja…

Lk 16, 19-31


Ovo nam nedjeljno evanđelje donosi nekoliko vrlo važnih pouka. Ono najjednostavnije što možemo spomenuti za početak jest činjenica da ćemo svi umrijeti. I bogati i siromašni u nekom trenutku moraju napustiti ovaj svijet, a u tom je trenutku potpuno nevažna količina materijalnih dobara koja posjeduju. Ni bogataš ni siromah ne mogu sa sobom ponijeti ništa od onoga što su stekli, a obojicu će pokopati u istu zemlju. Jedino je važno ono o čemu govori ovo evanđelje – hoće li njihove duše otići u krilo Abrahamovo ili u vječnu vatru. Znamo da nam je ulazak u vječnu radost svima omogućila Isusova žrtva na križu, ali znamo i da svojim djelima možemo otići u potpuno drugom smjeru. Bogataš iz evanđelja nije završio u paklu zato što je bio bogat, nego zato što je bio škrt, ohol i nije mario za siromašnog Lazara, koji je tražio samo mrvice s njegova stola. Novac je tog bogataša učinio bezosjećajnim i usmjerenim samo na vlastite potrebe. Zanimljivo je kako je, osjetivši paklene muke, postao naklon prema Lazaru i počeo misliti na druge ljude. Htio je da mu Lazar pomogne i olakša muke, a sjetio se i svoje braće koju je htio upozoriti da se promijene kako ne bi i oni gorjeli. No, tada je već bilo kasno. Ovdje nam jasno piše da nema prijelaza iz pakla u raj i obratno. Između njih zjapi velika provalija i više se ništa ne može učiniti. Kasno je. Znate kada nije kasno? Sada! Sada nije kasno za obraćenje, za djela milosrđa i ljubavi, za evangelizaciju i svjedočenje. Sigurno u obitelji imate nekoga za koga ste duhovno odgovorni i kome ste potrebni kako bi doživio iskustvo živoga Boga. Kada je pravi trenutak? Sada! Nitko ne zna koliko mu je vremena ostalo na ovome svijetu. Sada je trenutak za ljubav. Sada je trenutak za svjedočenje. Sada!

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh