Svetac dana

26. LIPNJA

Sveti Ivan i Pavao – mučenici za kršćanstvo

Sveti Ivan i Pavao - mučenici za kršćanstvo

Ivan i Pavao rođeni su u četvrtom stoljeću u uglednoj rimskoj obitelji. Sačuvani opis mučeništva svetog Ivana i Pavla opisuje ih kao braću po krvi i vjeri. Oni su potajno bili mučeni u svojoj kući na jednom od sedam rimskih brežuljaka, na Monteceliju. Ondje su za vrijeme cara Julijana Odmetnika podnijeli mučeništvo 26. lipnja 362., a zatim su i pokopani. Opis toga mučeništva prepisivan je u više od stotinu rukopisa.


Ivan i Pavao bili su dvorski časnici i u velikoj milosti Konstancije, kćeri cara Konstantina Velikoga, koji je dao kršćanima slobodu Milanskim ediktom 313. Kad je Konstancija umrla, Ivan i Pavao dali su ostavku. A kad je došao na vlast Julijan Odmetnik, koji je opet htio uspostaviti poganstvo, postali su sumnjivi.

Unatoč svim nastojanjima krvnika, nisu ni u jednom trenu pokleknuli

Prvo su ih pokušali nagovoriti da se odreknu kršćanske vjere, ali kad to nije urodilo plodom, mučili su ih i na koncu im odrubili glave. Sveti mučenici Ivan i Pavao ušli su u Rimski misni kanon, Jeronimov martirologij, Leonov, Gelazijev te Grgurov Sakramentar. Sve to govori kako su bili slavni i štovani mučenici. Molitve, predslovlja, slave njihovo bratstvo u vjeri, njihovo mučeništvo i pokop u Rimu. Ovi sveti mučenici ušli su i u Litanije svih svetih.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh