Sveta Misa

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.

25. nedljeja kroz godinu: Ne možete služiti Bogu i bogatstvu

Prispodoba o snalažljivom upravitelju je jedina prispodoba u evanđeljima o kojoj će se teološka koplja lomiti do svršetka svijeta. Evo što o njoj misli naš (tko???)

Lk 16,1-13


Oko Isusa se skupilo veliko mnoštvo, carinici, grešnici, farizeji i književnici. Nakon prispodoba o izgubljenoj ovci, izgubljenoj drahmi i izgubljenom sinu na red dolazi usporedba o snalažljivom upravitelju. Tu je prispodobu Isus uputio svojim učenicima. Što im je njome htio reći?

Pogledajmo najprije o čemu prispodoba govori. Neki je bogataš imao upravitelja kojega optužiše pred njim da mu rasipa imanje. Bogataš je zatražio upravitelja račun o upravljanju i rekao mu da više ne može biti upravitelj. Nakon razmišljanja upravitelj je došao na ideju da pozove dužnike svoga gospodara i oprosti im dio duga kako bi ga primili u svoje kuće kad bude izbačen iz uprave, tj. da si osigura budućnost. Naposljetku je gospodar pohvalio nepravednog upravitelja jer je mudro postupio.

Ova mi prispodoba dugo nije bila jasna, nisam shvaćao o čemu točno govori pa sam odlučio nekoliko dana čitati i razmatrati ovaj tekst, te sam tražio tumačenja i pokušao shvatiti što je Isus poučavao svoje učenike.

Bog Otac nas je postavio na svijet kako bismo upravljali i brinuli se za sve što je stvorio – mi smo upravitelji Božjih dobara. Isus svoje učenike uči kako da upravljaju onim što je njegov Otac stvorio, a u ovom se ulomku posebno dotaknuo materijalnog bogatstva, novca. Mnogi misle da novac i Bog nemaju ništa zajedničko; često mislimo da je novac naš i ne želimo da se tu Bog petlja u naše planove. Novac postaje naša sigurnost, a ako nam novac daje sigurnost, onda postaje naš bog. Bogatstvo će nas čuvati, ono će nam dati što želimo, bit ćemo priznati među ljudima i imat ćemo što želimo. Da, novac postaje bog i mnogi mu se nesvjesno klanjaju. Međutim taj bog vodi u pohlepu; znamo li da je pohlepa za novcem prema Bibliji izvor svih zala? Bogatstvo nismo primili da mu služimo, nego da ono služi nama. Način na koji se odnosimo prema lažnom bogatstvu slika je našeg odnosa prema Bogu. Razmatrajući ovaj tekst odlučio sam biti vjeran u lažnom bogatstvu, odlučio sam služiti Bogu svojim novcem i svime što steknem, želim blagoslivljati svoje bližnje i pomagati im ne samo duhovno već i materijalno. Dobri će Bog uzvratiti tako što će dati PRAVO BOGATSTVO, bogatstvo da upoznamo Njega i tajne njegova kraljevstva J (Mt 13,11)

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh