Svetac dana

24. OŽUJKA

Sveta Katarina Švedska – život je posvetila molitvi, poučavanju vjeronauka i brizi za siromahe Školovala se je u samostanu Riseberga. U ranoj mladosti, sa 12 ili 13 godina, udala se je za mladoga njemačkog plemića Egarda von Kyrena. Oko 1350. godine, dok je bila s majkom na hodočašću u Rimu, primila je vijest o suprugovoj smrti. Tada je navodno napisala pobožno djelo „Utjeha duše‟...

Sveta Katarina Švedska – život je posvetila molitvi, poučavanju vjeronauka i brizi za siromahe

Danas slavimo svetu Katarinu Švedsku ili Katarinu iz Vadstene. Rođena je oko 1331. u Švedskoj, kao četvrto od osmero djece svete Brigite i Ulfa Gudmarssona, gospodara Ulvåse. Školovala se je u samostanu Riseberga. U ranoj mladosti, sa 12 ili 13 godina, udala se je za mladoga njemačkog plemića Egarda von Kyrena. Oko 1350., dok je bila s majkom na hodočašću u Rimu, primila je vijest o suprugovoj smrti. Tada je navodno napisala pobožno djelo „Utjeha duše‟. Pratila je svetu Brigitu na njezinim velikim hodočašćima, između ostalog i u Jeruzalem, često riskirajući vlastiti život.


Po njezinu zagovoru dogodila su se mnoga čudesa

Dvije svetice posvetile su život molitvama, poučavanju vjeronauka i brizi za siromahe. Nakon majčine smrti 1373. u Rimu, Katarina je pratila njezino mrtvo tijelo u Švedsku, prešavši put kroz Austriju, Poljsku i Prusiju. Godine 1375. ušla je u slavni samostan Vadstenu (Östergötland, jugoistočna Švedska), no ubrzo se vratila u Rim, gdje je ostala pet godina, očekujući majčinu kanonizaciju. Stanovala je u istoj kući u kojoj je umrla njezina majka.

Prema legendi Katarina je spasila Rimljane i njihov grad od voda Tibera. Imenovana je, 1380. godine, poglavaricom samostana Vadstena, ali je preminula sljedeće godine na današnji dan, 24. ožujka 1381. Glas o Katarininoj svetosti proširio se je po Švedskoj, a po njezinu zagovoru dogodila su se mnoga čudesa. Na brojnim je slikama prikazana s košutom, jer ju je prema predaji ta plemenita životinja spasila od nasilja. Papa Inocent VIII. potvrdio je 1484. Katarinu kao sveticu i suosnivačicu Reda svete Brigite. Posvećene su joj mnoge župe i crkve širom svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

  • 19
  •  
  •  
  •  

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh