Svetac dana

24. OŽUJKA

Sveta Katarina Švedska – život je posvetila molitvi, poučavanju vjeronauka i brizi za siromahe Školovala se je u samostanu Riseberga. U ranoj mladosti, sa 12 ili 13 godina, udala se je za mladoga njemačkog plemića Egarda von Kyrena. Oko 1350. godine, dok je bila s majkom na hodočašću u Rimu, primila je vijest o suprugovoj smrti. Tada je navodno napisala pobožno djelo „Utjeha duše‟...

Sveta Katarina Švedska – život je posvetila molitvi, poučavanju vjeronauka i brizi za siromahe

Danas slavimo svetu Katarinu Švedsku ili Katarinu iz Vadstene. Rođena je oko 1331. u Švedskoj, kao četvrto od osmero djece svete Brigite i Ulfa Gudmarssona, gospodara Ulvåse. Školovala se je u samostanu Riseberga. U ranoj mladosti, sa 12 ili 13 godina, udala se je za mladoga njemačkog plemića Egarda von Kyrena. Oko 1350., dok je bila s majkom na hodočašću u Rimu, primila je vijest o suprugovoj smrti. Tada je navodno napisala pobožno djelo „Utjeha duše‟. Pratila je svetu Brigitu na njezinim velikim hodočašćima, između ostalog i u Jeruzalem, često riskirajući vlastiti život.


Po njezinu zagovoru dogodila su se mnoga čudesa

Dvije svetice posvetile su život molitvama, poučavanju vjeronauka i brizi za siromahe. Nakon majčine smrti 1373. u Rimu, Katarina je pratila njezino mrtvo tijelo u Švedsku, prešavši put kroz Austriju, Poljsku i Prusiju. Godine 1375. ušla je u slavni samostan Vadstenu (Östergötland, jugoistočna Švedska), no ubrzo se vratila u Rim, gdje je ostala pet godina, očekujući majčinu kanonizaciju. Stanovala je u istoj kući u kojoj je umrla njezina majka.

Prema legendi Katarina je spasila Rimljane i njihov grad od voda Tibera. Imenovana je, 1380. godine, poglavaricom samostana Vadstena, ali je preminula sljedeće godine na današnji dan, 24. ožujka 1381. Glas o Katarininoj svetosti proširio se je po Švedskoj, a po njezinu zagovoru dogodila su se mnoga čudesa. Na brojnim je slikama prikazana s košutom, jer ju je prema predaji ta plemenita životinja spasila od nasilja. Papa Inocent VIII. potvrdio je 1484. Katarinu kao sveticu i suosnivačicu Reda svete Brigite. Posvećene su joj mnoge župe i crkve širom svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh