Svetac dana

23. PROSINCA

Sveti Ivan Kentski – omiljeni svetac poljskoga naroda Od malih nogu isticao se blagošću i dobrotom, a kao svećenik neumornim pastoralnim radom, studijem i molitvom...

Sveti Ivan Kentski – omiljeni svetac poljskoga naroda

Današnji je sveti zaštitnik Ivan Kentski, svećenik i skolastik.

Bio je dobroćudan i skroman duhovnik, izuzetno darežljiv prema siromasima; spavao je malo, na tlu…

Rođen je 23. lipnja 1390. godine u poljskom gradiću Kęty, nedaleko Oświęcima u Malopoljskom vojvodstvu. Od malih nogu isticao se je blagošću i dobrotom, a kao svećenik neumornim pastoralnim radom, studijem i molitvom. Na krakowskom je Sveučilištu diplomirao, magistrirao i na kraju doktorirao 1418. godine. Za svećenika je zaređen 1421. godine, a potom je od 1429. pa sve do svoje smrti djelovao kao glasoviti profesor Svetog Pisma. Kraće vrijeme, 1431. godine, zbog zavisti drugih profesora, udaljen je sa sveučilišta i postavljen za župnika u Olkuszu, gdje je također osvojio srca vjerničkog puka. 

Zaštitnik Poljske i Litve

Bio je dobroćudan i skroman duhovnik, izuzetno darežljiv prema siromasima; spavao je malo, na tlu, a posljednjih 35 godina života činio je pokoru i nije htio jesti meso. Četiri je puta pješke hodočastio u Rim i jednom u Jeruzalem, nadajući se mučeničkoj smrti. Bio je na glasu kao čudotvorac, a preminuo je u Krakówu na Badnjak, 24. prosinca 1473. godine. Blaženim ga je 1676. proglasio papa Klement X., a svetim 1767. papa Klement XIII. U Rimskom časoslovu posvećne su mu tri himne. Omiljeni je svetac poljskog naroda, zaštitnik je Poljske i Litve te brojnih škola, župa i crkava diljem Poljske i Sjeverne Amerike.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh