Svetac dana

23. OŽUJKA

Sveti Josip Oriol – „čudotvorac iz Barcelone“ U djetinjstvu je povjeren na odgoj zajednici Santa Maria del Mar. Već je tada bio toliko pobožan da su ga prijatelji i odgojitelji nazvali „malim svecem“. Upisao se 1664. na sveučilište u Barceloni, a 1. kolovoza 1674. doktorirao je teologiju. Već je tada posjedovao razne darove i karizme...

Sveti Josip Oriol - „čudotvorac iz Barcelone“

Osnovni podaci

Rođen 1650. u Barceloni (Španjolska)
Preminuo 1702. u Barceloni (Španjolska)
Blaženim ga je 1806. proglasio papa Pio VII.
Svetim ga je 1909. proglasio papa Pio X.

Sveti Josip Oriol Bogunyà, poznat i kao „čudotvorac iz Barcelone“, katalonski svećenik, apostol vojnika i pomoraca, rođen je 23. studenoga 1650. u Barceloni, u siromašnoj obitelji, kao sin Joana Oriola i Gertrudis Bogunyà. U djetinjstvu je povjeren na odgoj zajednici Santa Maria del Mar. Već je tada bio toliko pobožan da su ga prijatelji i odgojitelji nazvali „malim svecem“. Upisao se 1664. na sveučilište u Barceloni, a 1. kolovoza 1674. doktorirao je teologiju. Već je tada posjedovao razne darove i karizme.

Stavio ruke na žeravicu, a pritom se nije opekao

Prvi se put to dogodilo kad je stavio ruke na žeravicu ne opekavši se. Htio je na taj način dokazati da je njegova stara hraniteljica lažno oklevetana. Za svećenika je zaređen 30. svibnja 1676., a prvu svetu misu slavio je 29. lipnja 1676. u župnoj crkvi u Canet de Maru, u biskupiji Girona. Vratio se potom u Barcelonu, gdje je radio kao odgojitelj i svećenik u župnoj crkvi oratorija svetog Filipa Nerija. Ostao je 1686. bez majke i pješice pošao na hodočašće u Rim. U Rimu se je zadržao godinu dana i od pape Inocenta XI. dobio nadarbinu, vezanu s crkvom Santa Maria del Pi u Barceloni.

Još za života smatrali su ga svecem

Ondje se je naročito posvetio apostolatu djece, vojnika i pomoraca. Glasoviti ispovjednik, prorok, ozdravitelj, čudotvorac, provodio je strogu pokoru, spavao samo tri sata tjedno, živio od kruha i vode, nosio kostrijet. U travnju 1698. opet se uputio u Rim, u želji da ga papa pošalje u misije. Kad je stigao do Marseillesa, teško je obolio i spoznao da ga Svevišnji želi zadržati u Barceloni, u njegovu dotadašnjem apostolatu. Kad se je vratio kući, posebno se posvetio brizi za bolesnike. Svojim molitvama i blagoslovom Josep Oriol vratio je mnogim bolesnicima (umirućima, slijepima, gluhima, hromima) zdravlje. U Barceloni je postao izuzetno omiljen, a vjernici su ga još za života smatrali svojim svecem. Preminuo je u Barceloni na današnji dan, 23. ožujka 1702., a na njegovu grobu događala su se brojna čudesa. Blaženim ga je 1806. proglasio papa Pio VII., a svetim 1909. papa Pio X. Naročito ga štuju u njegovoj Barceloni i Kataloniji.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh