Svetac dana

23. LISTOPADA

Sveti Ivan Kapistran ‒ jedan od najpoznatijih propovjednika svih vremena, i velik čudotvorac Današnji je svetac pokopan u Iloku po njegovoj želji. Tamo se je na njegovu grobu dogodilo više od stotinu čudesa, koja su zapisana u knjižici "Čudesa svetoga Ivana Kapistrana"

Sveti Ivan Kapistran

Rodio se 1386. u Capistranu, u talijanskoj gorovitoj pokrajini Abruzzo, u obitelji njemačkog podrijetla. Postao je franjevac. Na Papin nalog, kao jedan od najvećih pučkih propovjednika, obišao je pola Europe. Pobjeda kršćanske vojske nad Turcima kod Beograda 1456. se velikim dijelom može pripisati njegovoj hrabrosti, zalaganju i žaru.

I tada je mladi, toliko iskušavani čovjek brzo uvidio kako prolazi zemaljska sreća…

Spirago piše da je sv. Ivan Kapistran jedan od najglasovitijih propovjednika svih vremena. Na Sveučilištu u Peruggiji studirao je pravo te je postao doktor pravnih znanosti. Tadašnji napuljski kralj 1412. postavio je mladog Ivana, doktora prava za suca u Peruggiji. Ivan je oženio kćer najbogatijeg građana Peruggije i tako se domogao velikog bogatstva. To mu je otvorilo put do časti i blistave karijere. Ali Bog je imao drugačije planove.

Građani Peruggije pobunili su se protiv kralja te su zatražili suca Ivana da u ime grada pregovara s kraljem. Kad su njegovi pregovori postali bezuspješni, građani Peruggije posumnjali su da je Ivan u dosluhu s kraljem. Zato su ga bacili u zatvor te su mu davali za hranu samo kruh i vodu. Bilo je to 1413. Ivan se u toj teškoj situaciji, punoj patnje, ponadao da će se kralj zauzeti za njega, ali od toga nije bilo ništa. Bio je ostavljen na cjedilu i duboko razočaran, predan u beznađe. K tome je došao još jedan težak udarac: njegova je mlada žena, teško pogođena sudbinom svog muža, umrla od žalosti. Osim toga, oduzeli su mu svu njegovu imovinu. I tada je mladi, toliko iskušavani čovjek brzo uvidio kako prolazi zemaljska sreća. Zato je odlučio da više neće čeznuti za zemaljskim častima i dobrima, nego da će, čim bude slobodan, krenuti drugim putem: odreći se svijeta i služiti samo Bogu.

Mase su ga slušale često pod vedrim nebom jer su i najveće crkve bile premalene da prime silna mnoštva željnih slušatelja

Obećanje je ispunio te je u 30. godini ušao u franjevački red. Bilo je to 1416. Brzo je postao propovjednik pokore, propovijedajući po Italiji, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, a došao je i u naše krajeve. Mase su ga slušale često pod vedrim nebom jer su i najveće crkve bile premalene da prime silna mnoštva željnih slušatelja. U Beču se još i danas može vidjeti izgrađena propovjedaonica s koje je veliki propovjednik propovijedao Božjem narodu.

Pošavši u Češku, silni je propovjednik obratio mnoštvo husita vrativši ih tako u krilo Katoličke Crkve. Kapistran je revnovao i u borbi za oslobođenje kršćanskih krajeva od Turaka. Vrhunac tog nastojanja bila je bitka koju je 1456. animirao kod tadašnjeg Grčkog Beograda (današnjeg Beograda), gdje su četiri tisuće junaka izvojevali pobjedu nad daleko nadmoćnijom vojskom sultana Mehmeda II. Osvajača, od koje izginu 24 tisuće vojnika. Kapistran je prije bitke ugledao vatrenu strelicu s neba, uperenu prema neprijatelju križa, što je ulilo hrabrost i u njega i u kršćansku vojsku. Dva mjeseca nakon pobjede kod Beograda, Ivan Kapistran umro je od kuge u Iloku te je ondje bio pokopan po vlastitoj želji.

Knjižica Čudesa svetoga Ivana Kapistrana, koja se čuva u Parizu, svjedoči o čak 188 čudesa koja su se zbila po njegovu zagovoru

Osjećajući posebnu snagu toga duhovnog velikana, vjernici su se redovito okupljali na njegovu grobu, a knjižica Čudesa svetoga Ivana Kapistrana, koja se čuva u Parizu, svjedoči o čak 188 čudesa koja su se zbila po njegovu zagovoru. No, 1526. god., s novim turskim nasrtajima i u općem metežu, njegove su kosti nestale i do danas nije otkriveno gdje se nalaze.

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh