Svetac dana

23. listopada: SVETI IVAN KAPISTRAN – ČUDOTVORAC, PO MNOGIMA JEDAN OD NAJGLASOVITIJIH PROPOVJEDNIKA SVIH VREMENA // Ostavljen na cjedilu, duboko razočaran, predan u beznađe… Što mogu naučiti iz njegova života, napose o tome kako „ustati”? Obišao je pola Europe, a mase su ga često slušale pod vedrim nebom jer i najveće crkve bijahu premalene da prime silna mnoštva željnih slušatelja

Sveti Ivan Kapistran

Osnovni podaci


• Rođen 1386. u Capestranu kod Aquille (Italija)
• Preminuo 23. listopada 1456. u Iloku
• Svetim ga je 1690. proglasio papa Aleksandar VIII.
• Pripadao redu franjevaca
• Zaštitnik/zagovornik: sudaca, pravnika, vojnih kapelana te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta

Kao propovjednik obišao je pola Europe

Rodio se 1386. u Capistranu, u talijanskoj gorovitoj pokrajini Abruzzo, u obitelji njemačkog podrijetla. Postao je franjevac. Na papin nalog, kao jedan od najvećih pučkih propovjednika, obišao je pola Europe. Pobjeda kršćanske vojske nad turskom vojnom kod Beograda 1456. velikim se dijelom ima pripisati njegovoj hrabrosti, zalaganju i žaru.

Najglasovitiji propovjednik svih vremena

Spirago piše da je sv. Ivan Kapistran jedan od najglasovitijih propovjednika svih vremena; na Sveučilištu u Peruggiji studirao je pravo te je postao doktor pravnih znanosti. Tadašnji napuljski kralj je 1412. postavio mladog Ivana, doktora prava za suca u Peruggiji.

Ivan je oženio kćer najbogatijeg građana Peruggije i tako se domogao velikog bogatstva. To mu je otvorilo put do časti i blistave karijere. Ali Bog je odredio drugačije.

Zašto se je odrekao svih zemaljskih dobara?

Građani se Peruggije pobuniše protiv kralja te zatražiše suca Ivana da u ime grada pregovara s kraljem. Kad su njegovi pregovori postali bezuspješni, građani Peruggije posumnjaše u Ivana da šuruje s kraljem. Zato su ga bacili u zatvor te su mu davali za hranu samo kruh i vodu. Bilo je to 1413. Ivan se u toj teškoj situaciji, punoj patnje, ponadao da će se kralj zauzeti za njega, ali od toga nije bilo ništa. Bio je ostavljen na cjedilu i duboko razočaran, predan u beznađe.

K tome je došao još jedan težak udarac: njegova je mlada žena, teško pogođena sudbinom svog muža, umrla od žalosti. Osim toga, oduzeli su mu svu njegovu imovinu. I tada je mladi, toliko iskušavani čovjek brzo uvidio kako prolazi zemaljska sreća. Zato je odlučio da više neće čeznuti za zemaljskim častima i dobrima, nego da će, čim bude slobodan, krenuti drugim putem: odreći se svijeta i služiti samo Bogu.

Najveće crkve bijahu premalene da prime silna mnoštva željnih slušatelja

Obećanje je ispunio te je u 30. godini ušao u franjevački red. Bilo je to 1416. Brzo je postao propovjednik pokore, propovijedajući po Italiji, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, a došao je i u naše krajeve. Mase su ga slušale često pod vedrim nebom jer i najveće crkve bijahu premalene da prime silna mnoštva željnih slušatelja. U Beču se još i danas može vidjeti izgrađena propovjedaonica s koje veliki propovjednik propovijedaše Božjem narodu.

Vatrena strijela

Pošavši u Češku, silni je propovjednik obratio mnoštvo husita vrativši ih tako u krilo Katoličke crkve. Kapistran je revnovao i u borbi za oslobođenje kršćanskih krajeva od Turaka. Vrhunac tog nastojanja bijaše bitka koju je 1456. animirao kod tadašnjeg Grčkog Beograda (današnjeg Beograda), gdje je šačica junaka od 4 000 izvojevala pobjedu nad daleko nadmoćnijom vojskom sultana Mehmeda II. Osvajača, od koje izginu 24 000 vojnika. Kapistran je prije bitke ugledao vatrenu strjelicu s neba uperenu prema neprijatelju krsta, što je ulilo hrabrost i u njega i u kršćansku vojsku. Dva mjeseca nakon pobjede kod Beograda Ivan Kapistran je umro od kuge u Iloku te je ondje bio pokopan po vlastitoj želji. Veoma je bio štovan kao čudotvorac.

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Klub prijatelja
Na vrh