Svetac dana

22. SVIBNJA

Sveta Rita – zagovornica svih koji se nalaze u bezizlaznim životnim situacijama Od djetinjstva je sanjala da će postati redovnicom, ali se po roditeljskoj želji udala vrlo mlada. No, nakon što joj je muž ubijen iz zasjede, a sinovi preminuli, Rita je otišla u samostan…

Sveta Rita – zagovornica svih koji se nalaze u bezizlaznim životnim situacijama

Današnja sveta zaštitnica je Rita iz Cascije, talijanska augustinka i mističarka. Rođena je 1381. godine kao Margherita Lotti u naselju Roccaporena (općina Cascia, provincija Perugia, Umbrija). Kći je jedinica pobožnih roditelja. Od djetinjstva je sanjala da će postati redovnicom, ali se po roditeljskoj želji udala vrlo mlada. Njezin muž, Paolo Mancini, gradski stražar, bio je naprasit i grub čovjek, ali ona ga je svojom blagošću i strpljivošću utjecala na njega, približila ga dragom Bogu i ostvarila obiteljsku sreću. Zatim je uslijedilo teško razdoblje u njezinu životu.

Odlazak u samostan

Muž joj je ubijen iz zasjede, a potom su joj u roku od godine dana umrla oba sina. Sa 36 godina, počela je opet razmišljati o ulasku u samostan. Uputila se u obližnju Casciju, u augustinski samostan svete Marije Magdalene, ali su je redovnice kao udovicu nasilno ubijenog muža najprije odbile. Naposljetku je ipak uspjela. Dobrotvorka i mirotvorka, u samostanu je mnogo molila, razmatrala o Isusovoj muci i zamolila Isusa da postane sudionicom njegove muke. Zadobila je ranu na čelu koja ju je podsjećala na Isusovu trnovu krunu. Rana je krvarila 15 godina i nije više zarasla. Sveta je Rita činila strogu pokoru i postila. Mnogo je patila i zadnjih godina bila prikovana za svoj siromašni samostanski ležaj.

„Dragocjeni biser Umbrije“

Preminula je u Casciji na današnji dan, 22. svibnja 1457. Narod ju je odmah nakon smrti počeo štovati kao sveticu, a pobožnost prema njoj raširila se po mnogim zemljama. Blaženom ju je 1627. proglasio papa Urban VIII., a svetom 1900. papa Leon XIII., nazvavši je „dragocjenim biserom Umbrije”. Zazivaju je kod neplodnosti, osamljenosti, bolnih rana i bolnih tijela, očajnih stanja, naizgled nemogućih i nerješivih problema i slučajeva jer usprkos mnogim nedaćama i gubicima, nikada nije gubila vjeru u Svevišnjega. Zaštitnica je bolesnika, roditelja, udovica, majki, ranjenika, žrtava bračnog nasilja, problematičnih brakova, zaboravljenih i izgubljenih slučajeva te mnogih naselja, župa i crkava diljem svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, JastrebarskoBook.hr

Priredio Danijel Katanović

Najčitanije

Na vrh