Svetac dana

22. STUDENOGA

Sveta Cecilija ‒ krvnik joj nije uspio odrubiti glavu ni s tri udarca Cecilija se uzvisuje i slavi kao najsavršeniji uzor kršćanskih žena, koja je iz ljubavi prema Kristu ispovijedala djevičanstvo i podnijela mučeništvo...

Sveta Cecilija

Svaki je dan išla na Svetu Misu

Današnja zaštitnica, sveta Cecilija, rimska patricijka i mučenica, pokroviteljica glazbe, rođena je u Rimu u II. stoljeću. Bila je plemenita roda i bogata te je svaki dan išla na Misu, koju je u katakombama pokraj Apijeve ceste služio papa Urban. Putem su je čekali brojni siromasi, prema kojima je uvijek bila milostiva i darežljiva srca. Kad su je dali za zaručnicu Valerijanu, na dan zaruka, „dok su odzvanjala glazbala, ona je u srcu pjevala samo Gospodinu, svojem pravom zaručniku”. Valerijan se je, zahvaljujući Ceciliji, obratio na kršćanstvo i zajedno sa svojim bratom Tiburcijem preminuo mučeničkom smrću za Krista Gospodina.

Iz ljubavi prema Kristu ispovijedala djevičanstvo i podnijela mučeništvo. Krvnik joj nije uspio odrubiti glavu ni s tri udarca

U poznatom opisu mučeništva svete Cecilije, koji je nastao dosta kasno, ona se uzvisuje i slavi kao najsavršeniji uzor kršćanskih žena koja je iz ljubavi prema Kristu ispovijedala djevičanstvo i podnijela mučeništvo. Krvnik joj nije uspio odrubiti glavu ni s tri udarca. Cecilija je tada zamolila da prije smrti smije vidjeti papu Urbana. U očekivanju toga posjeta tri je dana nastavila s ispovijedanjem kršćanske vjere. Kad nije mogla više ispovijedati riječima, izrazila je prstima svoju vjeru u jedinoga trojstvenoga Boga.

Zaštitnica glazbe i glazbenika

Pogubljena je kao kršćanka na Siciliji, krajem II. ili početkom III. stoljeća, po svemu sudeći između 176. i 180. godine, u vrijeme cara Marka Aurelija.

Bila je pokopana u Kalistovim katakombama, na počasnom mjestu, uz „Kriptu papa”. Kasnije je njezino tijelo papa Paskal I. dao prenijeti u kriptu bazilike u Trastevereu, koju je obnovio oko 820. godine. Zaštitnica je glazbe, crkvene glazbe, glazbenika, skladatelja, pjevača, pjesnika, te brojnih biskupija, naselja, glazbenih učilišta i udruga, festivala, zborova i orkestara, župa, crkava i kapela diljem svijeta.

Molitva svetoj Ceciliji

Sveta Cecilijo, koja si svojim životom i mučeništvom pjevala hvale Gospodnje,
i koju Crkva časti kao zaštitnicu glazbe i pjevanja,
pomozi nam svjedočiti našim glasom i zvukom naših instrumenata
onu radost srca koja nam dolazi od vršenja Božje volje,
i iz ispravnog življenja našeg kršćanskog ideala.
Pomozi nam dostojno animirati svetu liturgiju,
iz koje izvire život Crkve, svjesni važnosti naše službe.
Darujemo ti napore i radosti našeg rada,
da bi ih ti položila u ruke Djevice Marije,
kao skladnu pjesmu ljubavi za njezina Sina Isusa. Amen.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Uključite se u našu Viber zajednicu.

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh