Svetac dana

22. SRPNJA

Sveta Marija Magdalena – pokajnica kojoj je susret s Isusom promijenio život Slušala je Isusov govor o Bogu, čovjeku i vječnom životu. Bila je potresena njegovom čistoćom i blagošću. Zgadio joj se njezin vlastiti grešni život. Zatražila je od Isusa oproštenje. Marijin pokajnički susret s Isusom dirljivo je opisao Evanđelist Luka…

Sveta Marija Magdalena

Jednom prilikom Marija se je potrudila čuti Isusov govor o Bogu, čovjeku i vječnom životu. Potresena je bila Isusovom čistoćom i blagošću. I zgadio joj se je njezin vlastiti grešni život. Zatražila je od Isusa oproštenje. Marijin pokajnički susret s Isusom dirljivo je opisao Evanđelist Luka: „Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je Isus za stolom u farizejevoj kući pa ponese alabasternu posudicu pomasti i stade odostrag kod Njegovih nogu. Sva zaplakana poče Mu suzama kvasiti noge: kosom ih glave svoje otirala, cjelivala i mazala pomašću…” Na kraju susreta Isus je rekao Magdaleni: „Oprošteni su ti grijesi. Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!” (Lk 7,36-70)

Marija je izabrala bolji dio

Evanđelist Luka također donosi susret Marije Magdalene s Isusom Kristom u obiteljskom domu u Betaniji. Prisutne su bile samo sestre Marta i Marija. Evo cjelovitog opisa: „Žena neka, imenom Marta, primi Isusa u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše Riječ Njegovu. A Marta bijaše zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: ‘Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.’ Odgovori joj Gospodin: ‘Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.’” (10,38-42)

U skupini žena koje su zajedno s dvanaestoricom apostola pratile Isusa i služile im bila je i Marija Magdalena (Lk 8,1-3). Sveti Ivan Evanđelist je opisao prisutnost Marije Magdalene prigodom bolesti, smrti i uskrisivanja njezina brata Lazara u Betaniji. Evo jednog detalja: „A kad Marija dođe onamo gdje bijaše Isus i kad ga ugleda, baci mu se k nogama govoreći: ‘Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro.’ Kad Isus vidje kao plače ona i Židovi koji je dopratiše, potresen u duhu i uzbuđen upita: ‘Kamo ste ga položili?’ Odgovoriše mu: ‘Gospodine, dođi i pogledaj!’ I zaplaka Isus” (Iv 11,32-35).

Marija i Posljednja večera

Za vrijeme Posljednje Večere u susjednoj je prostoriji uz Majku Gospodinovu bila prisutna i učenica Marija Magdalena. Nakon što su Tijelo i Krv Kristovu primili apostoli, tom je posebnom milošću uz Majku Isusovu bila počašćena jedino Marija Magdalena. Kad je Isus bio raspet na Golgoti „uz Križ Isusov stajala je Majka Njegova, zatim sestra njegove Majke, Marija Kleofina i Marija Magdalena” (Iv 19,25). Zapisano je da je Marija Magdalena bila prisutna i kod Isusova ukopa i uskrsnuća. Ona je bila prva glasnica Uskrsloga uplašenim apostolima. Nakon Isusova uzašašća i Duhova velik je broj Židova pristao uz apostole i krstio se. Neprijatelji su započeli progon kršćana te se oni raspršiše u okolne krajeve i zemlje.

Čudesno spašavanje i evangelizacija Francuske

Kada je započeo progon prvih kršćana, neke su Židove (Mariju Magdalenu, njezinu sestru Martu, brata im Lazara, Kristova učenika Maksimina, Kalidona – bivšeg slijepca kojemu je Isus darovao vid, i Marcelu – dvorkinju svete Marte) pokupili s mnoštvom drugih kršćana. Ukrcali su ih na derutni brod, pa su ih bez mornara i potrebnog pribora za plovidbu (bez jedara i vesala) porinuli u Veliko (Sredozemno) more da se potope. Božjim čudom brod je u kratkom vremenu bio prebačen na jug današnje Francuske u luku Marseille. Gosti su cijeli taj obalni kraj upoznali s Radosnom viješću. Sveti Lazar je bio prvi biskup Marseillea. Isusov učenik Maksimin postao je biskupom Aquisa. Sveta je Marta bila zauzeta djelima milosrđa u Arlesu.

Nakon što je sveta Marija Magdalena mnoge duše privela Bogu, otišla je u neki pusti kraj te se sklonila u spilju kod Beamea, gdje je proživjela trideset godina u najstrožoj pokori hraneći se travama i korijenjem biljaka. Danju i noću često je po anđelima bila uzdignuta u zrak pa joj je dano da čuje nebesku milinu anđeoskih pjevanja. Klanjala se duhom Isusu prisutnom na raznim mjestima u presvetoj Euharistiji. Kad je dobila spoznaju da se približio kraj njezina života, pohodila je jedne nedjelje Isusova učenika Maksimina te je Isus, za vrijeme svete mise, nakon što je primila Tijelo Isusovo u zanosu ljubavi, odveo njezinu dušu u nebo.

Molitva Mariji Magdaleni

Učitelju čudesni, dođi u moj život i oslobodi me od svih okova koji stežu moju dušu. Pa neka me i potpuno nastoje obuzeti i zarobiti, ti si jači!

Tebi ću pokloniti sve što jesam. Želim te pratiti, Gospodine, na tvojemu putu pa neka onda govore o meni što hoće i neka gledaju u meni koga žele – samo da ti budeš svjetlo mojega svijeta!

Kada dođu mračni dani, kad koplje probada srce i znoj od tjeskobe poput krvi kaplje na zemlju, samo tvojom snagom i tvojom milošću ostat ću pred strašnim prizorom i neću pobjeći. Kad te svijet želi ukloniti, daj da ti budem blizu!

O, kako žudim za tim da moju dušu ispuniš svojom vjernošću. Tada ću ostati uz tebe i u smrti. Potražit ću te jer si sveti mučenik koji je život dao za mene.

Gospodine, u radosti svojega uskrsnoga jutra dođi i pogledaj što nosim u duši! Rastrgni opnu koja priječi moj pogled, reci moje ime, pokaži da me poznaješ i znat ću da si tu, Učitelju moj!

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh