Svetac dana

22. PROSINCA

Sveta Francesca Cabrini – satima bdjela na koljenima pred Presvetim Sakramentom Željela je djelovati kao misionarka u Kini, ali na prijedlog pape Leona XIII. otišla je u Ameriku s još šest sestara. Stigle su u New York u proljeće 1889. godine, a Francesca je ubrzo postala majkom talijanskih iseljenika...

Sveta Francesca Cabrini – osnivačica družbe sestara Misionarki Presvetog Srca Isusova

Današnja sveta zaštitnica talijanska je redovnica Francesca Saverio Cabrini, „Mamma Cabrini“ ili „Mother Cabrini“, prva američka građanka koja je proglašena sveticom.

Naročitu brigu vodila je o zatvorenicima, među kojima je bila posebno omiljena

Rodila se 15. srpnja 1850. u talijanskom gradiću Sant’Angelo Lodigiano, kao deseto dijete pobožne seljačke obitelji koja se je bavila uzgojem trešanja. Pokušala se je zarediti sa 18 godina, ali zbog krhkog zdravlja nije uspjela. Završila je, 1868. godine, učiteljsku školu koju su vodile Kćeri Presvetog srca Isusova. Od 1874. godine radila je kao nadstojnica i učiteljica u djevojačkoj školi sirotišta „Kuća providnosti” u Codognu. Redovničke zavjete položila je 1877. godine, a 1880. osnovala je Družbu sestara Misionarki Presvetog Srca Isusova, posvećenu brizi za siromašnu djecu u školama i bolnicama.

„Majka“ talijanskih iseljenika

Željela je djelovati kao misionarka u Kini, ali na prijedlog pape Leona XIII. otišla je u Ameriku s još šest sestara. Stigle su u New York u proljeće 1889. godine, a Francesca je ubrzo postala majkom talijanskih iseljenika. Bez predaha je osnivala bolnice, škole, učeničke domove i ubožnice u najvećim američkim gradovima: New Yorku, Chicagu, New Orleansu, Los Angelesu i mnogim drugim naseljima, a njezina se je djelatnost proširila i na Latinsku Ameriku i Europu. Zdušno je pomagala ne samo Talijanima u Americi nego i svim ostalim nevoljnicima.

Znala je satima probdjeti na koljenima pred Presvetim Sakramentom u razmatranjima o milostima Srca Isusova

Naročitu brigu vodila je o zatvorenicima, među kojima je bila posebno omiljena. Oni su u Chicagu sestrama Mamme Cabrini kupili konja i kola, a u newyorškom Sing Singu posvetili su joj posebnu knjigu sa svojim potpisima. Slala je svoje sestre i na vrele plantaže američkog Juga i u hladne rudnike američkog Sjevera. U njezinim školama jednaka pažnja posvećivana je vjeronauku kao i prirodnim znanostima, ali i razvoju sporta. U slobodno se je vrijeme zabavljala, smijala i kartala sa svojim sestrama.

Pripisuju joj se mnoga čudesa

Znala je satima probdjeti na koljenima pred Presvetim Sakramentom u razmatranjima o milostima Srca Isusova, kojem je posvetila svoje kongregaciju. Američkom državljankom postala je 1909. godine. U trenutku Francescine smrti njezina družba brojila je više od dvije tisuće sestara u 70 kuća. Preminula je na današnji dan, 22. prosinca 1917., u Chicagu. Pripisuju joj se mnoga čudesa. Prva je građanka Sjedinjenih Američkih Država koja je proglašena svetom. Blaženom ju je, 1938. godine, proglasio papa Pio XI., a svetom 1946. papa Pio XII. Zaštitnica je iseljenika, useljenika, siročadi, upravitelja bolnica i bolesnika od malarije. Njezino ime nose mnoga učilišta, ustanove, bolnice, župe, crkve i kapele širom svijeta, naročito u Americi.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh