Svetac dana

21. SVIBNJA

Sveti Eugen Mazenod – biskup, neumorni radnik za duše i „specijalist za teške misije” Utemeljitelj je misijske družbe oblata Bezgrešnog Začeća, koja broji više od 4 500 članova...

Sveti Bernardin Sijenski

Kroz krizu duhovnosti prema poslanju i svetosti

Eugen Karlo Josip Mazenod rođen je 2. kolovoza 1782. u mjestu Aix-en-Provence kao sin plemićke obitelji. Djetinjstvo mu je zbog Francuske revolucije bilo veoma burno. Pred naletom Revolucije morao je bježati u tuđinu; u Torino, Veneciju, Napulj te napokon čak u Palermo. Mali Eugen zbog svega toga nije mogao ići u redovnu školu. Primao je privatnu poduku, te je bio izvanredno odgojen u vjeri tako da je mladost proveo nevino, štoviše, čak je dobio milost svećeničkog zvanja.


Kad se 1802. vratio u Francusku, upao je u tešku duhovnu krizu, iz koje je po Božjoj milosti bio sretno izveden. Došavši 1808. u pariško veliko sjemenište sv. Sulpicija, na prvoj stranici svoje bilježnice zapisao je ovo: „Na veću slavu Božju i Blažene Djevice Bezgrješne… Pod zaštitom iste Djevice, začete bez izvornoga grijeha, moga anđela čuvara, svetaca, da mi oni, a na poseban način bezgrješna Majka, na teškome putu nauka budu u pomoći.”

Rad za duše ispred karijere

Monsinjor Demandolx, amienski biskup, Mazenoda je 21. prosinca 1811. zaredio za svećenika. On ga je toliko cijenio da ga je odmah želio postaviti za svoga generalnog vikara, dakle, najužeg suradnika. No, Eugenu nije bilo do karijere već do neposrednog rada za duše, zato se zahvalio na ponudi i 1812. vratio u Aix. Tu je započeo svoj svećenički apostolat korizmenim propovijedima u crkvi sv. Magdalene.

Mazenod osniva ustanovu za kršćanski odgoj mladeži, ostaje kapelan zatvorenika i daje se na održavanje pučkih misija. Bio je veoma revan svećenik, koji se nije štedio, a uz to je provodio i strog život, što mu je prilično oslabilo tjelesne snage.

Osjetivši Božji poziv, prihvaća službu vikara, a kasnije i biskupa

Ipak, osjetivši Božji poziv, prihvatio je 1823. službu generalnog vikara u Marseillesu. Vršio ju je uzorno do 1837., kada je postao biskup istoga grada.

Kako je Marseilles kao veliki lučki grad naglo rastao, sveti biskup je morao osnivati i otvarati nove župe. Podigao je i novu katedralu, zatim svetište Naše Gospe od Straže, sagradio nove i obnovio stare crkve. Između biskupa i klera zavladala je izvanredna povezanost.

O biskupovu radu u Marseillesu zapisao je Timon David da je tijekom 37 godina upravljanja biskupijom, što kao generalni vikar, što kao biskup, učinio djela za koja bi bilo potrebno 15 stoljeća. Osim rada za svoju biskupiju, sveti Eugen Mazenod je učinio veoma mnogo i za opću Crkvu osnivanjem misijske družbe oblata Marije Imakulate.

Misijsku družbu oblata Marije Bezgrešnog Začeća Mazenod je utemeljio 1816. godine, a 1826. ju je potvrdio papa Pio XI. nazvavši te oblate „specijalistima za teške misije”. Djelovali su na područjima od hladnog kanadskog sjevera do beskrajnih otočnih prostora Tihog oceana. U trenutku Eugeneove smrti djelovalo je više od četiri stotine misionara oblata i šest njihovih biskupa u deset zemalja. Preminuo je 21. svibnja 1861. u Marseilleu. Blaženim ga je 1975. proglasio papa Pavao VI., a svetim 1995. papa Ivan Pavao II. Zaštitnik je problematičnih obitelji i njihovih članova te brojnih naselja, učilišta, župa i crkava diljem svijeta. Danas djeluje oko 4500 misionara njegovih oblata Marije Bezgrešne u više od 70 zemalja na svim kontinentima.

Neki od svečevih citata

„Tražio sam sreću mimo Boga, ali mimo Boga naišao sam samo na bol i razočarenje.”

„Nema slavnijeg zanimanja od djelovanja u Bogu i za Boga, voljeti Njega iznad svega, voljeti Ga sve više kao onaj (netko) tko Ga je zavolio prekasno.”

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh