Svetac dana

21. OŽUJKA

Sveta Benedetta Cambiagio Frassinello – osnivačica družbe Sestara benediktinki od Providnosti Njezina životna sudbina jedna je od rijetkih među sveticama. Više je udanih žena, kada su postale udovice, prihvatilo redovnički poziv. Benedetta je to učinila još za života svoga muža, koji je pristao na njezinu odluku te je i on prihvatio redovnički poziv...

Sveta Benedetta Cambiagio Frassinello - osnivačica družbe Sestara benediktinki od Providnosti

Osnovni podaci

Rođena 1791. u Langascu kod Campomoronea (Italija)
Preminula 1858. u Ronco Scriviji (Italija)
Blaženom ju je 1987. proglasio papa Ivan Pavao II.
Svetom ju je 2002. proglasio papa Ivan Pavao II.


Današnja je sveta zaštitnica Benedetta Cambiagio Frassinello, talijanska misionarka, osnivačica kongregacije Sestara benediktinki od Providnosti. Rođena je 2. listopada 1791. u Langascu kod Campomoronea (provincija Genova, Ligurija), kao dijete seljačke obitelji. Od trinaeste godine živjela je u lombardijskom gradu Paviji. Kada je imala 20 godina doživjela je mistično iskustvo, nakon kojeg se posvetila molitvenom i duhovnom životu. Htjela je postati redovnicom, ali se po želji roditelja 1816. udala za stolara Giovannija Battistu Frassinella. Njezina životna sudbina jedna je od rijetkih među sveticama. Više je udanih žena, kada su postale udovice, prihvatilo redovnički poziv. Benedetta je to učinila još za života svoga muža, koji je pristao na njezinu odluku te je i on prihvatio redovnički poziv.

Gorljiva zagovornica ženskih prava

Giovanni se 1825. pridružio kao brat laik redovnicima somaschima, a Benedetta je postala uršulinka. Naročito se isticala svojom djelatnošću na društvenom i duhovnom području. Dokazala je da se te dvije djelatnosti ne suprotstavljaju, nego nadopunjuju. Širila je radosnu vijest u praksi, kao žena koja na sve moguće načine evangelizira društvo. Posebno je zaslužna za odgoj siromašnih i napuštenih djevojčica u Paviji.

U vrlo teškim vremenima društvene i političke krize, stavila se na raspolaganje siromašnim djevojkama, ponudila im je svoje duhovno materinstvo i odvažno ih vodila usred svakodnevnih nevolja i opasnosti. Te su se mlade žene uz njezinu pomoć uspjele osloboditi jarma teška razdoblja u kojem su živjele, pa se sveta Benedetta, gorljiva zagovornica ženskih prava, po mnogima može smatrati i pretečom suvremenog feminizma. Već 1827. osnovala je u Paviji prvu pučku školu, koja je za četiri godine imala već više od stotinu učenica.

Svetom ju je proglasio papa Ivan Pavao II.

Godine 1838. osnovala je s još pet suradnica družbu Sestara benediktinki od Providnosti, koja se naročito posvetila odgoju i obrazovanju djevojaka. Redovnice te družbe po njoj su i nazvane „benedittine“. Preminula je na današnji dan, 21. ožujka 1858., u gradiću Ronco Scrivia (provincija Genova, Ligurija), gdje se nalazila „Kuća providnosti‟, generalna kuća njezine družbe. Ta družba i danas uspješno djeluje u Europi, Južnoj Americi i Africi. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 1987., a svetom 2002.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh