Hrvatska

POPIS STANOVNIŠTVA

DZS O POPISU STANOVNIŠTVA 2021.: Broj vjernika nije točan Kako smo ranije pisali, prema zadnjem popisu stanovništva, iz 2021. broj vjernika u RH znatno se smanjio, no ispostavilo se kako je došlo do greške. U odnosu na 86,28% katolika iz 2011. i dalje se radi o padu, no razlika je značajno manja no što službene brojke trenutno tvrde

Foto: Pixabay

 

Državni zavod za statistiku objavio je konačne rezultate Popisa 2021. o ukupnom stanovništvu prema spolu i starosti, te prema narodnosti, vjeri, državljanstvu i materinskom jeziku.

Objavljeno je dakle kako se prema službenim podacima broj i udio katolika smanjio u odnosu na popis iz 2011. godine te sada iznosi 3 057 735 ili 78,97%. Istovremeno pao je i broj pravoslavnih vjernika, s 4,44 na 3,32 posto, dok je porastao broj agnostika, skeptika i ateista. Tako je agnostika i skeptika sada 64 961, što je dvostruko više nego prije deset godina, a nevjernika i ateista je 182 188, odnosno 4,71 posto stanovništva Hrvatske.

No određeni podaci u službenim tablicama dovode u sumnju ove brojke, konkretno broj i udio katolika te, moguće, pravoslavaca i protestanata, piše Bitno.net. U odnosu na 86,28% katolika iz 2011. i dalje se radi o padu, no razlika je značajno manja no što službene brojke trenutno tvrde, manja za čak nekih 150 tisuća ljudi.

Nagli rast ‘Ostalih kršćana’

Do sad minorna u hrvatskim popisima stanovništva, jedna kategorija je zabilježila značajan rast. Radi se o kategoriji „Ostali kršćani” u kojoj je zapisano čak 186 960 osoba ili 4,83%. Za usporedbu, u toj se kategoriji na popisu iz 2011. našlo oko 12 000 osoba ili 0,3% stanovništva.

S N1 uputili su danas upit Državnom zavodu za statistiku o drastičnom padu broja katolika u općini Zmijavci. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Zmijavcima je živjelo gotovo 98 posto katolika, a sada taj postotak iznosi samo 35,79% dok ih je najviše u rubrici „Ostale religije”, njih 1010, što je 61,06%, javlja N1.

Na to se osvrnuo Mijo Šuto, načelnik općine iz redova HDZ, koji je izjavio kako se radi o „pogrešci”.

„To je nemoguće, to je neka greška (…) Od 1.7.2021. do 1.7.2022. u Zmijavcima je rođeno 28 djece i svi su kršteni u Katoličkoj Crkvi. Isto tako, svi preminuli su imali katolički obred”, izjavio je za N1.

DZS potvrdio, broj katolika je zapravo veći

Iz DZS-a su pak poručili kako nije došlo do greške u obradi podataka. Kako su poručili, osobe koje su se izjasnile kao „vjernici”, a pod pripadnost vjerskoj zajednici stavile „Katolička Crkva”, ubrojane su pod „Ostale religije”.

„U tablici 2. Stanovništvo prema vjeri po gradovima/općinama, Popis 2021. u koloni „Ostale religije, pokreti i svjetonazori“ uključene su i osobe koje su se na pitanje o vjeri izjasnile kao „vjernici“. U slučaju općine Zmijavci, 61,00 posto osoba izjasnilo se kao vjernici, od čega 98,22 posto osoba je na pitanje o pripadnosti vjerskoj zajednici izjavilo da pripada Katoličkoj crkvi”, tvrde iz DZS.

Ukratko, ako ste na popisu stavili ili rekli da ste „vjernik”, „kršćanin”, „Kristov” itd. te dodali da pripadate Katoličkoj Crkvi, Državni zavod za statistiku nije vas, što bi bilo logično, ubrojao u katolike već u „ostalo”.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh