Svetac dana

20. TRAVNJA // Sveta Agneza iz Montepulciana; dominikanka, redovnica

Sveta Agneza iz Montepulciana svetica dana book evangelizacija

Rođena 28. siječnja 1268.
Umrla 20. travnja 1317.
Svetom ju je proglasio papa Benedikt XIII. 10. prosinca 1726.

Zaštitnica vrtlarâ, djevicâ, zaručnikâ, sv. čistoće

U devetoj godini života Agneza ulazi u samostan redovnica Sacco u Montepulcianu, koji se nalazio blizu njezina doma u mjestu Gracchiano-Vecchio. Godine 1283., dopuštenjem pape Nikole IV., sestre ju odabiru za poglavaricu samostana. Imala je tek petnaest godina.

Svojim je životom Agneza pokazivala izvanredne znakove svetosti; provodila je strogu pokoru, postila o kruhu i vodi, spavala na tlu na kamenom jastuku. Pripisuju joj se brojna čudesa (umnožavanje kruha…), ozdravljenja, vizije i levitacije. Iako ju je Gospodin obdario izvanrednim darovima, nije bila uznosita. S velikom je ljubavlju štovala Dijete Isusa i Svetu Djevicu Bogorodicu.

Oko 1298. vraća se u svoj rodni kraj i na molbu mještana započinje izgradnju crkve i samostana Santa Maria Novella pod Pravilom sv. Augustina (1306. g.). Nekoliko godina kasnije samostan stavlja pod upravu Reda propovjednika želeći da napreduje po evanđeoskom savršenstvu, po pravilima sv. Dominika. Na tom položaju ostaje do svoje smrti 20. travnja 1317.

Sveta Katarina Sijenska ju je nazivala „našom majkom, slavnom Agnezom” te je 1377. Katarina pošla u Montepulciano da počasti njezine relikvije. Tijelo svetice se 1510. počelo znojiti krvavim znojem pa joj je na lice stavljena maramica koja je upijala krvavi znoj. Naknadno je maramica zamijenjena srebrnom maskom. Braća dominikanci masku 1691. g. poklanjaju njezinu mjesnom kotaru a danas se nalazi u mjesnom muzeju. Ta je maska najvjernije prikazala lice svetice.

Srebrna maska Sv. Agneza

Srebrna maska koja najvjernije prikazuje lice svetice.

Sveta Agneza iz Montepulciana svetica dana - tijelo

Tijelo Sv. Agneze u neraspadnutom stanju

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh