Svetac dana

20. STUDENOGA

Sveti Feliks de Valois – pustinjak, utemeljitelj Reda Presvetog Trojstva Sveti Feliks je pokrenuo novi red koji se je brinuo za pojedince, žrtve svojevrsnog „terorizma” i nasilja onoga vremena.

Sveti Feliks de Valois

Utemeljitelj Reda Presvetog Trojstva

Rodio se je 1127. godine u pokrajini Valois, sjeveroistočno od Pariza. Sa svetim Ivanom de Mathom osnovao je red Presvetog Trojstva ili trinitaraca. Prema zavičaju izvedeno je njegovo prezime. Šume i proplanci između Gaudelua i Montigny-Lalliera, gdje se je nalazilo i mjesto Cerfroid (Cervus frigidus), bijahu veoma prikladno mjesto za tadašnje pustinjake.

Želio postići evanđeosko savršenstvo

Ondje je i Feliks u mladosti, pa i kasnije, provodio samotnički pustinjački život zapadnoga tipa, kakav je tada bio u cvatu posvuda u Europi, naročito u Francuskoj. Takvim je životom želio postići evanđeosko savršenstvo, preporučeno od našega Gospodina. U njemu je ustrajao nekoliko desetljeća. S vremenom se oko njega okupila skupina učenika koji su bili zahvaćeni istim idealom kao i on. Njima je bio duhovni vođa i učitelj, iako su živjeli odijeljeno, svaki u svojoj osami.

Oduševljenje za osnivanje novoga reda

Bavio se je mišlju o osnivanju reda Presvetog Trojstva za otkup kršćanskih robova. Feliks de Valois i tri njegova sudruga oduševili su se za tu zamisao i stavili su se na raspolaganje kako bi došlo do njezina ostvarenja. Od tada je njegov život vezan uz postanak i razvitak novoga reda koji je zadužio mnoge koji su tada bili žrtve svojevrsnog „terorizma” i nasilja onoga vremena.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh