Svetac dana

30. LISTOPADA

Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher – utemeljiteljica Karmelićanki Božanskog Srca Isusova Već kao djevojčica postala je mali Božji apostol i naviještala vjeru svojim vršnjacima. Zajedno sa svojom majkom okupljala je u njihovu domu djecu (vodile su biblijsku grupu) i pomagala majci u služenju siromasima i prikupljanju pomoći za misionare.

Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Osnovni podaci

• Rođena 1855. u Sandowu (Poljska)
• Preminula 1938. u Sittardu (Nizozemska)
• Blaženom ju je 2006. proglasio papa Benedikt XVI.

 

Blažena Marija Terezija od svetog Josipa, njemačka redovnica, utemeljiteljica Karmelićanki Božanskog Srca Isusova, rođena je 19. lipnja 1855. u Sandowu (zapadna Poljska), kao Anna Maria Tauscher van den Bosch, najstarija od osmero djece evangeličkog pastora Hermanna Traugotta Tauschera i Pauline van den Bosch (rodom iz Haarlema u Nizozemskoj). Već kao djevojčica postala je mali Božji apostol i naviještala vjeru svojim vršnjacima. Zajedno sa svojom majkom okupljala je u njihovu domu djecu (vodile su biblijsku grupu) i pomagala majci u služenju siromasima i prikupljanju pomoći za misionare.

Prelazak na katoličku vjeru

Nakon majčine smrti Anna Maria je sa 19 godina preuzela brigu za obitelj i nastavila s dobrotvornim radom. Tražila je svoj životni put i u želji da dragom Bogu dokaže svoju ljubav, zaposlila se je 1885. u Kölnu kao voditeljica psihijatrijske bolnice. Tamo je upoznala katoličku vjeru i 30. listopada 1888. stupila u Katoličku Crkvu. Tada je odbačena od obitelji i prijatelja te je ostala bez posla i krova nad glavom. Kao beskućnicu primile su je redovnice u jednom samostanu, gdje je radila kao čistačica i provodila dane u radu, pokori i molitvi.

Postavljanje temelja Karmelu Božanskog Srca Isusova

Anna Maria oduševila se životom u Karmelu i tada je odabrala svetu Tereziju Avilsku za svoj uzor i svoju duhovnu majku. U njoj je sve više sazrijevala misao da osnuje novu redovničku zajednicu, u kojoj bi povezala duhovnost svete Terezije Avilske s djelima milosrđa prema siromasima. U Berlinu je 1891. otvorila prihvatilište svetog Josipa za djecu i tako postavila temelj Karmelu Božanskog Srca Isusova. Uskoro su joj se pridružile mnoge djevojke i tako je, 2. srpnja 1891. godine, nastala nova družba, pripojena Redu bosonogih karmelićana kao samostalni ogranak. Anna Maria je uzela redovničko ime Marija Terezija od svetog Josipa, a svoj Karmel posvetila je Božanskom Srcu Isusovu. Njezine sestre posvetile su se odgoju siromašne i ostavljene djece te brizi za stare i nemoćne ljude. Odlaskom u kućne misije dolazile su do duhovno i materijalno zapuštenih obitelji, nastojale im pomoći i potaknuti ih na vjerski i sakramentalni život. Karmel Božanskog Srca Isusova proširio se ubrzo diljem Europe, a od 1912. djeluje i u Americi. Majka Marija Terezija susrela se u Americi s djecom i obiteljima hrvatskih iseljenika koji su je potakli na dolazak njezinih sestara u Hrvatsku.

Utjecaj na Hrvatsku i hrvatski narod

U dogovoru sa zagrebačkim nadbiskupom Antunom Bauerom, karmelićanke Božanskog Srca Isusova stigle su 1917. iz Beča u Hrvatsku, najprije na zagrebački Ksaver, a 1919. u Hrvatski Leskovac, nedaleko od Zagreba. Majka Marija Terezija Tauscher i sama je 1920. godine posjetila Hrvatski Leskovac. Mnogim putovanjima te osnivanjem brojnih samostana i domova iskazala je svoju veliku revnost i ljubav za Boga te apostolski žar u nasljedovanju Isusa Krista. Preminula je 20. rujna 1938., u nizozemskom gradu Sittardu (provincija Limburg, južna Nizozemska), gdje se nalazi njezin grob i generalna kuća Karmela Božanskog Srca Isusova. U vrijeme njezine smrti djelovalo je više od 1000 njezinih sestara u 58 samostana. U hrvatskim krajevima djeluje desetak njihovih zajednica s više od 100 sestara, a vode dječje domove i dječje vrtiće, domove za starije i nemoćne, kućne misije, katehizaciju, duhovne vježbe te obnove za obitelji i mlade. Družba je osnovala i Zajednicu karmelskih laika (ZKL) te Zajednicu mladih BSI, vjernika koji žive i djeluju u duhu Karmela BSI.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko; Book.hr

Priredio Danijel Katanović

Najčitanije

Na vrh