Aktualnosti

NOVI ŽIVOT

20 psalama za umirivanje stresa i tjeskobe Kada vidimo onako kako Bog vidi, kroz Njegovu Riječ, iz Božje perspektive - tada možemo početi shvaćati da se nemamo čega bojati. 

Foto: Shutterstock

 

Jeste li zabrinuti? Jeste li pod stresom?

Želim s vama podijeliti neke od svojih omiljenih stihova iz Psalama, stihova koji su osobno progovorili mom srcu.

Dok meditirate nad istinama ovih riječi, one će početi obnavljati vaš um, smirivati svaki stres ili tjeskobu dok svjetlost Božje Riječi počinje prožimati vaše srce i vaš um.

 1. „Kad sam te zazvao, uslišio si me, dušu si moju pokrijepio.“ (Psalam 138,3) 

Kada zazovemo Gospodina, On nas čuje i osnažuje naše duše na način kako samo On to može! 

 1. „Zazvat će me, a ja ću ga uslišiti, s njim ću biti u nevolji, spasit ću ga i proslaviti. Nasitit ću ga danima mnogim, pokazat` mu spasenje svoje.“ (Psalam 91,15-16)  

Dok se suočavamo s razdobljima nevolje, Svemoćni Bog nas izbavlja i pokazuje nam svoje spasenje. Tada Gospodina upoznajemo kao Svemoćnog Izbavitelja. Kako nevjerojatna prilika za prikaz Njegove slave i vjernosti! 

Kada biste pogledali u moju Bibliju i otvorili Psalme, vidjeli biste savinute, suzama-namočene i bilješkama ispisane stranice; sve to kako bi me podsjetilo na razdoblja kada se moje srce otvorilo prekrasnoj, bezvremenskoj Božjoj Riječi.

 1. „Prestanite i znajte da sam ja Bog, uzvišen nad pucima, nad svom zemljom uzvišen!“ (Psalam 46,11)

Bog nam kaže: „Umirite se i spoznajte da sam ja Bog“. Bog želi da gledamo i da vidimo, da naučimo tko On jest, kao naš Bog, naš Moćni Izbavitelj, Onaj koji je uvijek s nama. Bog čezne za time da Ga upoznamo. 

 1. „Ako li stanu zlo kovati protiv tebe, ako spremaju spletke, neće uspjeti.“. (Psalam 21,12) 

Bog nam čuva leđa. On u svojoj Riječi kaže da, iako naši neprijatelji kuju planove protiv nas, oni ne mogu uspjeti. Možemo se snažno radovati i imati utjehu u pobjedi koju imamo u Isusu! 

 1. „Trpezu preda mnom prostireš na oči dušmanima mojim. Uljem mi glavu mažeš, čaša se moja prelijeva.“ (Psalam 23,5) 

Smiri se pred Jahvom i njemu se nadaj

 1. „Nemoj se žestiti na opake, zavidjet nemoj pakosnicima: kao trava brzo se osuše, k`o mlada zelen brzo uvenu. U Jahvu se uzdaj i čini dobro, da smiješ stanovati u zemlji i živjeti u miru. Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca! Prepusti Jahvi putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi. Pravda će tvoja zasjati k`o svjetlost i tvoje pravo k`o sunce podnevno. Smiri se pred Jahvom i njemu se nadaj, ne žesti se na onog koji ima sreće, na čovjeka koji spletke kuje. Stišaj svoj gnjev i ostavi se srdžbe, ne žesti se da zlo ne učiniš. Jer će biti satrti zlikovci, a koji se u Jahvu uzdaju, baštinit će zemlju. Još malo i nestat će bezbožnika: mjesto ćeš njegovo tražiti, a njega više nema. Zemlju će posjedovati krotki, obilje mira oni će uživat`. Bezbožnik smišlja zlo pravedniku i zubima škrguće na njega. A Gospod se njemu smije jer vidi da dan njegov dolazi. Mač potežu bezbošci i zapinju lukove da obore jadnika i siromaha, da pokolju one koji hode pravim putem. Mačem će vlastito srce probiti, slomit će se njihovi lukovi. Bolje je i malo u pravednika no golemo blago u zlotvora: jer će se ruke zlotvora slomiti, a Jahve je oslon pravedniku. Jahve se brine za život čestitih, dovijeka će trajati baština njihova. Neće se postidjeti u vrijeme nevolje, bit će siti u danima gladi. A bezbožnici će propasti, dušmani Jahvini povenut će k`o ures livada, poput dima se rasplinuti. Bezbožnik zaima, ali ne vraća, pravednik se sažalijeva i daje. Oni koje Jahve blagoslovi baštinit će zemlju, a koje prokune bit će zatrti.“ (Psalam 37,1-22)

Naš nam Otac obećava mir! Bez obzira na ono s čime se možemo suočiti, imajmo na umu da smo Njegova djeca, da nam je obećan Njegov mir! 

 1. „U njega se srce moje pouzdalo, on mi pomognu; stoga kliče srce moje, pjesmom mu svojom zahvaljujem“ (Psalam 28,7) 

Postoji moć u zahvalnosti, pogotovo kada zahvalnost postane pjesma unutar naših srca. Zahvalno srce može pogledati na vedru stranu i vidjeti svjetlost u svakoj situaciji u kojoj se možemo naći. 

 1. „Žalosne se vijesti neće bojati, mirno je njegovo srce uzdajuć` se u Jahvu.“ (Psalam 112,7) 

Objava: Neću se bojati loših vijesti, jer moje je srce čvrsto i pouzdajem se u Gospodina! 

 1. „Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni!“ (Psalam 51,12) 

Molitva: Oče Bože, molim Te i tražim od Tebe obnovu i ozdravljenje ispravnog duha u meni, očišćenje moga srca, kako bih mogao/la razmišljati u skladu s Tvojim srcem.

 1. „Jahve narodu svom daje jakost, Jahve narod svoj mirom blagoslivlje.“. (Psalam 29,11) 

Molitva: Gospodine, u svojoj Riječi Ti mi obećavaš dati svoju snagu, kako bih se mogao/la suočiti sa svime što je ispred mene. Ti kažeš da ćeš me blagosloviti svojim mirom. Hvala Ti na Tvome miru, Bože! Pomozi mi da hodam u Tvome miru, svakoga trenutka. 

 1. „Jahve mi je svagda pred očima; jer mi je zdesna, neću posrnuti. Stoga mi se raduje srce i kliče duša, i tijelo mi spokojno počiva“. (Psalam 16,8-9)

Možemo počinuti u nadi, jer Isus je naša živa nada!

 1. „Utočište ti si moje,
  od tjeskobe ti ćeš me sačuvat’,
  odjenut’ me radošću spasenja.“ (Psalam 32,7)

Samo zamislite Gospodina kako vam pjeva pjesme mira i izbavljenja. Da, to je stvarno! Riječ kaže da nas Bog okružuje svojim pjesmama izbavljenja. Kakav prekrasan prizor! Bog je za nas! 

 1. „Duh moj već zamire u meni, srce mi trne u grudima. Spominjem se dana minulih, mislim o svim djelima tvojim, o djelima ruku tvojih razmišljam. Ruke svoje za tobom pružam, duša moja k’o suha zemlja za tobom žeđa.“ (Psalam 143,4-6) 

Prisjećanje Božje vjernosti u vremenima nevolje pretvorit će bitku u moćno vrijeme slavljenja, a slavljenje je oružje!

 1. „Korak mi čvrsto prionu za tvoje staze, ne zasta mi noga na putima tvojim. Zazivam te, Bože, ti ćeš me uslišit’: prikloni mi uho i čuj riječi moje.“! (Psalam 17,5-6) 

Bog čuje svaku našu riječ i vidi svaki uplakani vapaj za pomoć! Možemo imati pouzdanja da Bog čuje naša srca, Bog zna kroz što prolazimo. Bog će biti naša pomoć u razdobljima nevolje. 

 1. Ovi stihovi su snažna objava: „Ljubim te, Jahve, kreposti moja! Jahve, hridino moja, utvrdo moja, spase moj; Bože moj, pećino moja kojoj se utječem, štite moj, snago spasenja moga, tvrđavo moja!“! (Psalam 18,2-3) 

 2. „Bog, koji me opasao snagom, učinio mi put neopasnim“. (Psalam 18,32) 

Ono što nas nosi kroz nevolje jest Božja snaga, ne naša vlastita! 

 1. „Jahve mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Jahve je štit života moga: pred kime da strepim“? (Psalam 27,1) 

Kada vidimo onako kako Bog vidi, kroz Njegovu Riječ, iz Božje perspektive, tada možemo početi shvaćati kako se nemamo čega bojati. 

 1. „A ja se, Jahve, u tebe uzdam; govorim: Ti si Bog moj! U tvojoj je ruci sudbina moja: istrgni me iz ruke dušmana i onih koji me progone!“! (Psalam 31,15-15) 

 2. „U Jahvu se uzdaj, ojunači se, čvrsto nek` bude srce tvoje: u Jahvu se uzdaj“! (Psalam 27,14) 

Molitva: Daj mi hrabrosti i pouzdanja u vremenima čekanja, Gospodine! 

 1. „Naša se duša Jahvi nada, on je pomoć i zaštita naša.  Srce nam se u njemu raduje, u njegovo sveto ime mi se uzdamo. Neka dobrota tvoja, o Jahve, bude nad nama, kao što se mi u tebe uzdamo!“! (Psalam 33,20-22) 

Molitva: Hvala Ti, Gospodine, na istini i moći Tvoje Riječi. Neka ona duboko uđe u moje srce i neka postane dio onoga tko sam ja. Neka ona vodi svaki moj korak. Tvoja Riječ je nepogrješiva i Ti si zauvijek vjeran!

Autorica: Heather Barr; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Novizivot.net/Ibelieve.com

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh