Svetac dana

20. PROSINCA

Sveti Filogonije ‒ nakon smrti svoje supruge stupio u duhovni stalež Bio je odvjetnik, a posebno se je odlikovao poštenjem i pravednošću, trajno nadahnut evanđeljem. Pravo svakog čovjeka držao je svetim i pritom nikada nije gledao je li dotična osoba ugledna ili neugledna, bogata ili siromašna...

Sveti Filogonije - u zrelim godinama napustio je zanimanje odvjetnika i prigrlio duhovni poziv

Sveti Filogonije, biskup Antiohije, rođen je u drugoj polovici III. stoljeća u Antiohiji (danas Antakya u Turskoj), drevnom gradu na Bliskom istoku.


Već u zrelim godinama, nakon smrti svoje supruge, stupio je u duhovni stalež

Bio je odvjetnik, a posebno se je odlikovao poštenjem i pravednošću, trajno nadahnut evanđeljem. Pravo svakog čovjeka držao je svetim i pritom nikada nije gledao je li dotična osoba ugledna ili neugledna, bogata ili siromašna. Pravda i pravo bili su mu iznad svega, a kao odvjetnik uvijek je bio na strani istine. 

Osobitu sklonost iskazivao je prema siromasima, udovicama i nevoljnicima pa ih je pred sudom branio besplatno. Najveće zadovoljstvo bilo mu je kad je mogao izmiriti zavađene stranke. Bio je glava sretne obitelji, uzoran suprug i otac kćerke koju je brižno odgojio u kršćanskoj vjeri.

Sveti Ivan Zlatousti ga je usporedio s vinogradarom koji je majstorski znao ograditi i očuvati svoj vinograd

Širio je Kristovu vjeru na svakom koraku, a već u zrelim godinama, nakon smrti svoje supruge, stupio je u duhovni stalež. Kad je 314. umro antiohijski biskup Vitalis, Filogonije je izabran za njegova nasljednika. Svoju biskupsku službu obavljao je pravom apostolskom gorljivošću i mudrošću. Kao biskup nesutrašivo je podnosio progone kršćana koje je na Istoku i nakon Milanskog edikta provodio car Licinije.

Kao dobar pastir branio je svoje stado od grabežljivih vukova. Ohrabrivao je i one koji su bili slabi u vjeri jer je znao da nisu svi ljudi rođeni za junake. Primao je u krilo Crkve i otpadnike. Borio se ustrajno protiv krivovjernog arijanstva. Preminuo je na današnji dan, 20. prosinca 324. godine. Svojim Posmrtnim slovom svetog Filogonija proslavio je prigodom 60. obljetnice njegove smrti legendarni govornik sveti Ivan Zlatousti. On ga je usporedio s vinogradarom koji je majstorski znao ograditi i očuvati svoj vinograd.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh