Svetac dana

2. SIJEČNJA

Sveti Makarije Aleksandrijski – pustinjak s proročkim darom kojemu se pripisuju brojna čudesa Odrastao je u poganskoj obitelji, obratio se na kršćanstvo, napustio svoje poslove i 335. godine otišao u pustinju. Imao je proročki dar a pripisuju mu se i mnoga čudesa...

Sveti Makarije Aleksandrijski – pustinjak s proročkim darom kojemu se pripisuju brojna čudesa

Obraćenje na kršćanstvo

Sveti Makarije Aleksandrijski ili Mlađi, egipatski pustinjak, rođen je oko 300. godine u Aleksandriji. Bio je glasoviti pekar i uspješan trgovac voćem, slatkišima i kolačima. Odrastao je u poganskoj obitelji, obratio se je na kršćanstvo, napustio svoje poslove i 335. godine otišao u pustinju. Nastanio se je kao monah i pustinjak u Tebaidi (Gornji Egipat). Neko vrijeme živio je u blizini svetog Antuna opata i sprijateljio se je s njim. Proživio je 65 godina u siromaštvu i samozataji, a svoje je dane provodio u radu, molitvi i strogom postu.


U blizini svoje pustinjačke ćelije obrađivao je komadić zemlje kako bi preživio. Bio je pjesnik, liječnik i prijatelj divljih životinja. Krivovjerni arijanci protjerali su njega, njegovog imenjaka, svetog Makarija Starijeg ili Velikog, te mnoge druge monahe na jedan nilski otok, ali se nakon nekog vremena vratio u pustinju.

Imao je proročki dar i pripisuju mu se mnoga čudesa

373. godine uputio se u Donji Egipat, bio je zaređen za svećenika i živio u pustinjačkoj ćeliji, u zajednici s drugim monasima. Imao je proročki dar i pripisuju mu se mnoga čudesa. Izlagao se mnogim pokajničkim iskušenjima pa je tako šest mjeseci boravio u močvari, gdje su ga neprestano napadali neugodni afrički komarci. Kad se vratio među ostale monahe, jedva su ga prepoznali. Rijetko je sjedio pa je i košare od palminog lišća izrađivao stojeći.

Čudesno je izliječio mnoge ljude i životinje, među njima i mladunče divlje svinje. Sastavio je redovnička pravila za samostan u Nitriji, koji je i nazvan po njemu, a neka od tih pravila primijenio je sveti Jeronim u svojem samostanu. O životu i djelovanju svetog Makarija kruže mnoge legende i predaje. Doživio je duboku starost i preminuo oko 400. godine. Zaštitnik je slastičara, kuhara i pekara.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

  • 11
  •  
  •  
  •  

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh