Svetac dana

19. STUDENOGA

Sveta Matilda von Hackeborn ‒ vizionarka i mističarka; zbog prekrasnog glasa prozvana „Kristovim slavujem”… Isticala se istinskom poniznošću, nevinošću i ljubaznošću, a umrla je „prikazujući svoje srce Spasitelju i uranjajući ga u njegovo”...

Sveta Matilda von Hackeborn

Premda joj je bilo tek sedam godina, toliko joj se svidjelo u samostanu, da se iz njega više nije željela udaljiti. Roditelji su poslušali njezinu želju i dopustili joj da ostane…

Današnja sveta zaštitnica Matilda (Mechthild) von Hackeborn-Wippra, saska benediktinska redovnica, rodila se je 1240. ili 1241. u dvorcu Helfta nedaleko od Eislebena u Saskoj, kao kći pobožne i moćne thürinške plemićke obitelji. Jednog dana posjetila je s majkom samostan Rodersdorf u biskupiji Halberstadt, u kojem je redovnica bila njezina starija sestra Gertruda. Premda joj je bilo tek sedam godina, toliko joj se svidjelo u samostanu, da se iz njega više nije željela udaljiti. Roditelji su poslušali njezinu želju i dopustili joj da ostane u samostanu.

Vizionarka, mističarka, učiteljica

Sestra Gertruda bila je poglavarica te redovničke zajednice od 1251. do 1292. Godine 1258. zajednica je preselila u Helftu.

Matilda je bila Gertrudina desna ruka i mudra pomoćnica, a isticala se je istinskom poniznošću, nevinošću i ljubaznošću. Vizionarka i mističarka; učiteljica i ravnateljica zbora u samostanskoj školi (zbog prekrasnog glasa prozvana je „Kristovim slavujem”), smatrala je da može i mora činiti još bolje i još više za slavu Božju i za brata čovjeka.

Neki smatraju da je baš ona Matelda u Danteovu „Čistilištu”

Mnogima je bila savjetnica

Za savjete su je tražile i sestre iz samostana, ali i mnogi ljudi izvan njega, među njima i učeni dominikanci iz samostana u Halleu, koji su njoj i drugim redovnicama pomagali u duhovnom uzdizanju. Znatno je utjecala na duhovni rast svoje učenice, buduće svetice Gertrude Velike. Posljednjih godina života mnogo je trpjela od glavobolja, a umrla je u Helfti na današnji dan, 19. studenoga 1298., „prikazujući svoje srce Spasitelju i uranjajući ga u njegovo”. Inspirirala je mnoge legende, a neki smatraju da je baš ona Matelda u Danteovu „Čistilištu”. Zaštitnica je redova i samostana koji slijede pravilo svetog Benedikta, a blagdan joj spominje i rimski martirologij.

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh