Svetac dana

19. LIPNJA

Sveti Romuald – u samostan je ušao za pokoru umjesto oca, a ostao je zapamćen kao obnovitelj strogog samostanskog života Nakon što je njegov otac usmrtio rođaka, Romuald je umjesto njega otišao za pokoru u samostan. Prvotno je bio benediktinac u opatiji Sant'Apollinare in Classe pored Ravenne, u kojoj je bio i poglavar. Potom je izabrao pustinjački život, a od 990. godine djelovao je kao obnovitelj strogog samostanskog života…

Sveti Romuald – u samostan je ušao za pokoru umjesto oca, a ostao je zapamćen kao obnovitelj strogog samostanskog života

Današnji je zaštitnik sveti Romuald, osnivač reda kamaldoljana. Pripadnik aristokratske obitelji Onesti, rođen je oko 950. godine u Ravenni, gdje je proveo burnu mladost. Njegov otac Sergius usmrtio je jednog rođaka, a dvadesetogodišnji Romuald za pokoru je umjesto njega stupio u samostan. Prvotno je bio benediktinac u opatiji Sant’Apollinare in Classe pored Ravenne, u kojoj je bio i poglavar. Potom je izabrao pustinjački život, a od 990. godine djelovao je kao obnovitelj strogog samostanskog života. Utemeljio je mnogobrojne pustinjačke zajednice u sjevernoj Italiji, od kojih je najpoznatija u Camaldoliju (danas kraj Poppija u pokrajini Arezzo, Toscana), osnovana oko 1023. Postala je središnjim samostanom novog benediktinskog kontemplativnog reda – kamaldoljana.


Osnutak samostana u Istri

Prema predaji, Romuald se je od progona svojih redovnika, koji su se protivili njegovoj strogoći, sklonio u Istru, gdje je oko 1000. godine osnovao samostan svetog Mihaela iznad Limskoga kanala, te samostan svete Petronile u Dvigradu pa je i spilja na strmini Limske drage nazvana Romualdovom spiljom. Preminuo je na današnji dan, 19. lipnja 1027. godine, u Val di Castru kraj Fabriana (provincija Ancona, Marche). Njegov životopis napisao je sveti Petar Damiani, petnaestak godina poslije Romualdove smrti. Svetim ga je 1595. proglasio papa Klement VIII. Posvećena su mu mnoga naselja, župe i crkve diljem svijeta, a dvije grane njegovih kamaldoljana (postoje i ženski samostani) djeluju i danas uspješno u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi i Aziji.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Na vrh