Svetac dana

17. TRAVNJA

Blažena Mariana od Isusa Navarro – tijelo joj je nakon smrti ostalo neraspadnuto Papa Pio VI. proglasio ju je blaženom 18. siječnja 1783. Prigodom 300. obljetnice njezine smrti, otvorili su njezin grob i pronašli neraspadnuto tijelo…

Blažena Mariana od Isusa, španjolska redovnica, mercedarijevka, prozvana „ljiljanom Madrida“, rođena je u Madridu 17. siječnja 1565., kao Mariana Navarro de Guevara y Romero, kći Luisa Navarra, kraljevskog krznara i Juane Romero. Iako su ju roditelji željeli udati, pobožna djevojka odlučila je svoj život posvetiti Kristu Gospodinu. Otac ju je za kaznu smjestio u kuhinju i povjerio njezin odgoj strogoj sluškinji. Kad je Marianina majka umrla, stanje se je pogoršalo jer je dobila zlu maćehu koja ju je zlostavljala. Mariana je potom napustila roditeljsku kuću i živjela kao pokornica u iznajmljenoj sobici. Posvetila se je molitvi, obilasku bolesnika te skrbi za nevoljnike i nemoćnike. Bolovala je od neobične bolesti ruku pa ju nisu željeli primiti ni u jednu redovničku zajednicu.


Zaštitnica Madrida

Živjela je u blizini madridske crkve svete Barbare i samostana bosonogih mercedarijevaca. Oni su ju poznavali godinama i znali su za njezinu ljubav prema Kristu i siromasima. Stoga su joj dopustili da 4. travnja 1613. kao trećoredica uđe u njihovu družbu, a 20. svibnja 1614. položila je redovničke zavjete. Naročitu pobožnost gajila je prema Blaženoj Djevici Mariji i Presvetom Sakramentu. Mističarka, u jednoj je viziji okrunjena od Krista njegovom trnovom krunom. Teško bolesna, Mariana od Isusa preminula je na današnji dan, 17. travnja 1624., u Madridu. Papa Pio VI. proglasio ju je blaženom 18. siječnja 1783. Prigodom 300. obljetnice njezine smrti, otvorili su njezin grob i pronašli neraspadnuto tijelo. Njezine relikvije čuvaju se i časte u crkvi samostana don Juana de Alarcóna. Zaštitnica je Madrida, zajedno sa svetim Izidorom ratarom.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh