Svetac dana

17. LIPNJA

Sveti Grgur Barbarigo – odustao je od diplomatske karijere i život posvetio Bogu Mogao je postići blistavu diplomatsku karijeru, ali je osjetio da ga u svoju službu zove dragi Bog. Završio je teologiju, a 1655. godine zaređen je za svećenika…

Sveti Grgur Barbarigo – odustao je od diplomatske karijere i život posvetio Bogu

Današnji je slavljenik sveti Grgur Barbarigo, talijanski biskup i kardinal. Rođen je 16. rujna 1625. godine u Veneciji, kao Gregorio Giovanni Gaspare Barbarigo, potomak slavne i utjecajne mletačke obitelji. Rano je ostao bez majke, ali imao je čestitog i pobožnog oca. Izvrstan student sveučilišta u Padovi, stručnjak za građansko i crkveno pravo, kao tajnik mletačkoga poslanika Alvisea Contarinija putovao je na kongres u Münsteru, gdje je 1648. godine, nakon Tridesetgodišnjeg rata, sklopljen Westfalski mir. Nastavio je studirati u Padovi, a kao Contarinijev tajnik putovao je u mnoge zemlje i gradove. Mogao je imati blistavu diplomatsku karijeru, ali je osjetio da ga u svoju službu zove dragi Bog. Završio je teologiju, a 1655. zaređen je za svećenika. Najprije je radio u papinskim uredima u Rimu i nastavio studirati pravo, crkvenu povijest i matematiku. Kada se je 1656. godine Rimom proširila kuga, brinuo se je za javno zdravstvo i uložio ogromne napore u spašavanju bolesnika i nevoljnika. Papa Aleksandar VII., kojeg je upoznao u Njemačkoj, imenovao ga je 1657. godine prvim biskupom Bergama.

Zalagao se za jedinstvo zapadne i istočne Crkve

Sljedbenik svetog Franje Saleškog i Karla Boromejskog, nastojao je obnoviti Crkvu prema odredbama Tridentskog sabora. Obnovu klera započeo je duhovnim vježbama i proširenjem sjemeništa, a obnovu vjernog naroda pučkim misijama. Promicao je dobrotvorni i socijalni rad i u dvije godine uspio obići svih 279 župa Bergamske biskupije. To ga je stajalo mnogo napora jer su putovi bili teški i neprohodni. Papa ga je 1660. godine imenovao kardinalom, a 1664. i biskupom Padove. Tu je dužnost obavljao na najbolji mogući način 33 godine, neumorno obilazio sve župe, poboljšao i unaprijedio kvalitetu studija na padovskom sveučilištu, osnivao tiskare i održao dvije biskupske sinode. Zalagao se je za jedinstvo zapadne i istočne Crkve. Iscrpljen od napora, preminuo je 18. lipnja 1697. godine u Padovi. Blaženim ga je proglasio, 1761. godine, papa Klement XIII., a svetim, 1960. godine, papa Ivan XXIII. Zaštitnik je mnogih naselja, učilišta, župa i crkava diljem svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh