Svetac dana

16. SRPNJA

Gospa Karmelska „Prve subote nakon smrti bit će izbavljen iz čistilišnih muka...”

Gospa Karmelska

Foto: Shutterstock/Book.hr

 

Brdo Karmel u Palestini uz obalu Sredozemnoga mora mjesto je odakle je prorok Ilija vatreno branio vjeru u Izraelu. U srednjem vijeku vjernici su počeli slaviti uspomenu na zaštitu Majke Božje, što ju je Gospa pružila nosiocima karmelskoga škapulara.

Škapular je, zapravo, komad gornje odjeće što je nose mnogi redovnici: benediktinci, cisterciti, premonstratenzi, karmelićani. Simbolički škapular, koji se sastoji od komadića platna, počeli su kasnije nositi i svjetovnjaci kao znak sudjelovanja u povlasticama i zaslugama pojedinih redova.

Zašto je škapular toliko važan?

Najpoznatiji od redova koji nose škapular kao zalog posebne zaštite Majke Božje u prvom su redu karmelićani i karmelićanke, a onda i mnogi vjernici u svijetu koji na taj način postadoše dionicima duhovnih dobara karmelskoga reda. Taj je red za vrijeme križarskih vojni 1155. osnovao križar Bertold iz Kalabrije. U lijepoj karmelićanskoj crkvi na brdu Karmel u Haifi razni su natpisi uklesani u mramor, te još i danas svjedoče o postanku karmelskoga reda. Novoosnovani je red doživio bujan procvat za vrijeme svoga trećeg generala sv. Šimuna Stocka, koji je upravljao karmelićanskom zajednicom od 1242. do 1262. Tome se generalu pripisuje i nošenje škapulara, odjeće koju je redu kao zalog svoje zaštite dala sama Blažena Djevica Marija.

Izbavljenje iz čistilišta

Jednoj privatnoj objavi pripisuje se i tzv. „subotnja povlastica”, koju je 1322. potvrdio papa Ivan XXII. Povlastica se sastoji u tome da će Gospa nosioce njezina škapulara, koji budu savjesno izvršavali obveze što proizlaze iz prihvaćanja škapulara, prve subote nakon smrti izbaviti iz čistilišnih muka. Povijesna je činjenica da su pape nosiocima karmelskoga škapulara podijelile mnoge oproste.

Karmel je, kao sveto brdo, slika i naročite Božje blizine. Najveći mistik i naučitelj iz karmelskoga reda, sv. Ivan od Križa, dao je naslov svome djelu, u kojem je sadržana uputa kako će čovjek naći Boga, „Uspon na brdo Karmel”. Za njega taj uspon u prvom redu znači oslobođenje od svega onoga što nije Bog. Ne može se uspeti do Božje blizine bez žrtvovanja osjetnih stvari. Ne dolazi se do kontemplacije Boga ako srce nije što više očišćeno od svega onoga što nije Bog.

Pobožnost Karmelskoj Gospi

Zanimljivo je kako jednostavan puk voli pobožnost Karmelskoj Gospi i kako rado nosi njezin škapular. U prošlosti je to bilo puno više izraženo nego danas. Tako znamo da je krajem XVII. stoljeća na svijetu bilo više od tisuću karmelskih bratovština. U njima su se nalazili i mnogi svjetovni i crkveni odličnici. Sve su te bratovštine, zajedno s karmelskim redom, u znak zahvalnosti za zaštitu Presvete Djevice slavile današnji blagdan s najvećom svečanošću. Tko još danas želi vidjeti jednu takvu svečanost, može je vidjeti i doživjeti u velikoj karmelićanskoj crkvi u Somboru, u samostanu bosonogih karmelićanki u Brezovici kraj Zagreba, te u svetištu Majke Božje Škapularske u Jastrebarskom.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh