Svetac dana

16. TRAVNJA

Sv. Benedikt Josip Labre

Sveti Benedikt Josip Labre book evangelizacija svetac dana

„Prosjak od vječnog klanjanja”

Rođen 25. ožujka 1748. u gradu Amettes u Francuskoj
Umro je u Rimu 16. travnja 1783.
Blaženim proglašen 1860. a svetim 1883.

Zaštitnik je neoženjenih muškaraca, odbačenih, psihičkih bolesnika, mentalno oboljelih, prosjaka, beskućnika

Bio je najstariji od petnaestero djece. Zbog nadarenosti se u ranoj dobi priprema za svećenički poziv kod ujaka svećenika. U dobi od šesnaest godina dobiva silnu potrebu da uđe u strogi red i posve se posveti Bogu. Pokušao je ući u red trapista, kartuzijanaca ili cisterijanaca, ali ga oni ne primaju. Konačno shvaća da je njegov poziv biti siromašni prosjak i trajni hodočasnik na ovoj zemlji.

Način njegova života koji je uslijedio veoma je zanimljiv. Idućih nekoliko godina obilazi brojna svetišta provodeći vrijeme u molitvi. 1774. godine njegovo stalno boravište postaje grad Rim. Najveći dio vremena provodi na klanjanjima u crkvama gdje je stalno izložen Presveti oltarski sakrament, a tijekom noći hodočasti u sedam glavnih rimskih bazilika.

Jedino što je posjedovao bio je Novi zavjet, Časoslov, knjiga „Nasljeduj Krista” i dvije krunice. Gospodin ga je obilno nagradio darovima Duha Svetoga te je propovijedao s tolikim zanosom da su se ljudi čudili odakle mu dolaze takve riječi. Mnogi su ga tražili za utjehu i savjet jer je svojom pojavom unosio mir u dušu.

Budući da je većinu svoga vremena provodio pred Isusom u Presvetom oltarskom sakramentu, već za života dobiva nadimak: „Prosjak od vječnog klanjanja”.

Umire u 35. godini života. Glas o njegovoj svetosti brzo se proširio po svijetu i kratko nakon njegove smrti po njegovu se zagovoru dogodilo 136 čudesnih ozdravljenja.

Na njegovu je sprovodu bio nazočan i protestantski pastor John Thayer, koji se nakon toga obratio na katoličku vjeru i zaredio se za svećenika.

Josipa Benediktinca svetim je proglasio papa Lav XIII. 1881. godine.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh