Svetac dana

15. VELJAČE

Blaženi praški mučenici Došli su u Prag iz različitih zemalja zapadne Europe i u tada pretežno protestantskom gradu služili su kao svijetli primjer kršćanskog života. Bili su pravo franjevačko međunarodno bratstvo, vrsni duhovnici i propovjednici, a unatoč različitim nacionalnostima živjeli su uzornim redovničkim životom

Blaženi praški mučenici

Četrnaestorica blaženih franjevačkih mučenika, dali su svoj život za Krista Gospodina u Pragu, 15. veljače 1611. Franjevci reda Manje braće (OFM) u Prag su došli 1604. i nastanili se u samostanu pored crkve Gospe Snježne u praškom Novom Gradu. Došli su u Prag iz različitih zemalja zapadne Europe i u tada pretežno protestantskom gradu služili su kao svijetli primjer kršćanskog života. Bili su pravo franjevačko međunarodno bratstvo, vrsni duhovnici i propovjednici, a unatoč različitim nacionalnostima živjeli su uzornim redovničkim životom.

Željeli su pokazati da je suživot protestanata i katolika itekako moguć

Među njima su bila četiri Čeha, četiri Talijana, tri Nijemca, te po jedan Francuz, Španjolac i Nizozemac. Željeli su pokazati da je suživot protestanata i katolika itekako moguć. Nekim je protestantima to smetalo i širili su mržnju prema katoličkoj Habsburškoj dinastiji i Katoličkoj Crkvi, a katolički svećenici, redovnici, redovnice i vjernici živjeli su u strahu i stalnoj životnoj opasnosti. Mnoge katoličke crkve i samostani u Pragu često su bili meta napada i pljački.

Na pokladni utorak, 15. veljače 1611., samostan je napalo oko 700 naoružanih osoba. Vrata crkve i samostana bila su zatvorena. Kad su zlotvori provalili, najprije su upali u crkvu, gdje su ubili dvojicu svećenika. Jedan od njih, Juan Martínez, Španjolac, sakristan, želio je sakriti Presveti Oltarski Sakrament na sigurno mjesto, ali mu je odsječena desna ruka i odrubljena glava. Tadašnji samostanski vikar Bedřich Bachstein, Čeh, pokušao je spasiti šestoricu mlađe braće i pošao je s njima na tavan samostana da se ondje sakriju. Nasilnici su i njih pronašli, sve ih ubili i njihova tijela bacili s krova crkve na pločnik. Trojicu redovnika pronašli su u zvoniku crkve i sa zvonika ih bacili u dvorište samostana. Samostan je opustošen, oduzeti su liturgijski predmeti, dokumenti uništeni, a oskvrnut je i grob jednoga preminulog fratra. Gvardijan samostana, fra Jiljí Smout, Belgijanac iz Mechelena, bio je odsutan pa je samo on izbjegao pokolj.

Na misi je bilo 6000 vjernika, 250 svećenika, 4 kardinala i oko 300 franjevaca

Njihova su tijela pokopana nakon četiri dana u klaustru samostana, a poslije u kapelici samostanske crkve, gdje i danas počivaju. Blaženima ih je 2012. proglasio papa Benedikt XVI., a svečani obred beatifikacije održan je 13. listopada 2012. u katedrali svetog Vida u Pragu. Obredu je predsjedao papin izaslanik kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za proglašenje svetih. Na misi je bilo 6000 vjernika, 250 svećenika, 4 kardinala te oko 300 franjevaca, a među njima i generalni ministar franjevačkog reda iz Rima, Španjolac fra José Rodríguez Carballo. U koncelebraciji su sudjelovali praški nadbiskup kardinal Dominik Duka, umirovljeni praški kardinal Miloslav Vlk, te bivši apostolski nuncij u Češkoj, Talijan Giovanni Coppa.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh