Svetac dana

15. svibnja // Sveti Izidor, ratar

Sveti Izidor, ratar

Rođen je u Madridu oko 1070. Očinski dom je napustio vrlo mlad, kako bi se počeo baviti poljodjelstvom. Bio je pravi uzor kršćanskoga seljaka. Zahvaljujući njegovu radu na poljima, koja su dotad davala vrlo malo uroda, odjednom je bilo obilje plodova. Iako je naporno radio na zemlji, svakodnevno je pribivao Euharistiji pa je mnogo vremena posvećivao molitvi. Zbog toga su ga neki zavidni kolege optužili – nepravedno; razumije se – kako to čini na uštrb rada.


Kada su Madrid osvojili Almoravidi, povukao se u Torrelagunu, gdje se oženio mladom djevojkom po imenu Marija. Taj se brak od samoga početka odlikovao velikom skrbi oko najsiromašnijih, s kojima su dijelili ono malo što su imali. Nitko od Izidora nije odlazio praznih ruku.

Preminuo je 15. svibnja 1130., a svetim ga je 12. ožujka 1622. proglasio papa Grgur XV. Zemni mu se ostaci čuvaju u madridskoj katedrali. Papa Inocent XII. proglasio je 1697. blaženom njegovu suprugu Mariju Toribiu.

Budući da je sveti Izidor zaštitnik polja, zaziva ga se gotovo u svim godišnjim dobima; jednako u vrijeme sjetve kao i u vrijeme žetve.

Na čast oltara uzdignut je u društvu četvorice „velikana”: s Filipom Nerijem, Terezijom Avilskom, Ignacijem Loyolskim i Franjom Ksaverskim. U međuvremenu je – kako nam prenosi enciklopedija svetih – postao „zaštitnikom poljodjelaca i kočijaša”.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh