Svetac dana

15. OŽUJKA

Sveta Lujza de Marillac – zajedno sa sv. Vinkom Paulskim osnovala je Družbu sestara milosrdnica Presudan trenutak u njezinu životu bio je susret sa svetim Vinkom Paulskim, krajem 1624. U razgovoru s njim stekla je samopouzdanje i shvatila što Svevišnji od nje očekuje…

Sveta Lujza de Marillac – zajedno sa sv. Vinkom Paulskim osnovala je Družbu sestara milosrdnica

Osnovni podaci

Rođena 1834. u Palermu (Italija)
Preminula 1660. u Parizu (Francuska)
Blaženom ju je 1920. proglasio papa Benedikt XV.
Svetom ju je 1934. proglasio papa Pio XI.


Danas slavimo svetu Lujzu (Louise) de Marillac, suosnivačicu Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog. Rođena je 12. kolovoza 1591., vjerojatno u gradiću Ferrieres-en-Brie u blizini Meauxa, kao nezakonito dijete plemića Louisa de Marillaca, koji ju je priznao. Majka joj je umrla ubrzo nakon poroda. Odgoj i obrazovanje primila je kod sestara dominikanki. Od djetinjstva je željela postati redovnicom, ali je zbog slabog zdravlja nije htio primiti nijedan red. Udala se je 1613. za Antoinea Le Grasa, tajnika francuske kraljice Marije Medici i rodila sina Michela. Uzorna supruga i majka nalazila je vremena za pomaganje siromasima, ali je patila zbog sumnji u Božju opstojnost i besmrtnost duše. Mnogo su joj pomogli česti razgovori sa svetim Franjom Saleškim, kojeg je upoznala 1618.

Presudan trenutak u njezinu životu

Presudan trenutak u njezinu životu bio je susret sa svetim Vinkom Paulskim, krajem 1624. U razgovoru s njim stekla je samopouzdanje i shvatila što Svevišnji od nje očekuje. Njezin bolesni suprug umro je 1625., a sin Michel stupio je 1628. u sjemenište. Lujza se potom sasvim posvetila djelima kršćanske samaritanske ljubavi i postala najbližom suradnicom svetog Vinka. Pohađala je njegove dobrotvorne ustanove, organizirala rad „službenica siromaha‟, poučavala ih, tješila i bodrila.

Zajedno s Vinkom Paulskim osnovala je 1633. družbu Kćeri kršćanske ljubavi ili Sestara milosrdnica, položila 1634. zavjete i djelovala do smrti kao njihova poglavarica. Bila im je učiteljica i odgajateljica, te je i pored krhka zdravlja život posvetila brizi za bolesnike, siromahe, starce i nevoljnike. Diljem Francuske osnivala je bolnice, sirotišta i škole. Preminula je na današnji dan, 15. ožujka 1660., u Parizu. Blaženom ju je proglasio 1920. papa Benedikt XV., a svetom 1934. papa Pio XI. Zaštitnica je udovica, bolesnika, socijalnih radnika, djece bez roditelja, te mnogih naselja, župa i crkava diljem svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh